Közélet

Maduro nekiment az amerikai külügyminiszternek

Rex Tillerson szélsőséges eszmékkel érkezett Latin-Amerikába, és kudarcot vallott abban a kísérletében, hogy egy olajembargó lehetőségének a felvetésével elszigetelje Venezuelát, amely a világon sok más vevőnek el tudja adni olaját – mondta hétfőn Nicolás Maduro.

A venezuelai elnök arra utalt, hogy az amerikai külügyminiszter hétfőn argentínai látogatásán első alkalommal vetette fel a súlyos politikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuela olajágazata elleni szankció lehetőségét.

Nem nézhetjük tovább tétlenül a venezuelai demokrácia lerombolását

- indokolta Rex Tillerson a caracasi vezetés elleni keményebb fellépést. A külügyminiszter a napokban Mexikóban, Argentínában és Peruban tett látogatást, körútját Kolumbiában fejezi be.

Nicolas Maduro venezuelai elnök
Forrás: AFP

Nicolas Maduro a caracasi elnöki palotában adott nyilatkozatában elmondta: az amerikai diplomácia vezetője úgy viselkedik, mintha még mindig az ExxonMobil amerikai olajvállalat nevében cselekedne. (Tillerson a cég elnöke és vezérigazgatója volt 2006-tól 2016-ig).

„Csak az idejét vesztegeti Latin-Amerikában, fenyegeti Venezuelát, ágyúdiplomáciát folytat, de Venezuelát senki sem fenyegetheti” – szögezte le Maduro. Hozzáfűzte: ha a „szélsőséges (amerikai) kormány”, amelyet az ExxonMobil és Rex Tillerson irányít, valóban a szankciók útjára lép, Venezuela olajszállító hajói más irányt vesznek, máshol adja el majd olaját.

Sokan vannak a világban, akik készek vásárolni tőlünk olajat, így nem függünk az Egyesült Államoktól - hangsúlyozta a venezuelai elnök.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

tárgyalás Rex Tillerson Venezuela Nicolás Maduro
Kapcsolódó cikkek