Közélet

Hullottak az állatok az idei mongol télben

Eddig több mint 700 ezer haszonállat pusztult el az idei szélsőségesen hideg tél miatt Mongóliában – közölte szerdán a közép-ázsiai ország meteorológiai szolgálata.

A jószágok tömeges pusztulásáért a Mongóliában időről időre előforduló időjárási katasztrófa, a dzud a felelős. Ez abból áll, hogy a száraz nyarat, amikor kevés fű nő és nem tudnak elég szénát tartalékolni a téli hónapokra, kemény tél – vastag hó és a szokásosnál is nagyobb hideg – követi. Az állatok ilyenkor éhen halnak vagy a hideg végez velük.

Az ügynökség közleménye szerint jelenleg az ország ötven százalékát borítja hó és 12 megye 66 járásából jeleztek dzudot vagy ahhoz közelítő állapotokat. Az érintett területek közül a nyugati Hovd és Uvsz, az északi Hövszgöl és a keleti Hentij megyében pusztult el eddig a legtöbb állat.

Forrás: Maria Plotnikova/Sputnik/AFP

A mongóliai nomád népesség csaknem 40 százalékának megélhetése függ az állattenyésztéstől és az esővíz táplálta mezőgazdasági termeléstől.

A dzud miatt csaknem minden évben több ezer pásztor veszíti el az állatait, arra kényszerülve, hogy a fővárosban, Ulánbátorban próbáljon szerencsét. Két évvel ezelőtt, 2016-ben több mint egymillió haszonállattal végzett a szélsőséges időjárási jelenség.

 

nomád népesség mongol tél haszonállat tömeges pusztulás
Kapcsolódó cikkek