Közélet

Minden felbukkanó Picasso-alkotást felvásárol egy tanácsadó cég

A Sotheby’s árverésén 69,2 millió dollárért kelt el Picasso híres portréja, egy héttel a Tate Modern várva várt, nagyszabású Picasso-kiállításának megnyitója előtt.

Pablo Picasso 1937 decemberében, kapcsolatuk utolsó időszakában festette a Sotheby’snél kalapács alá bocsátott portrét akkori szeretőjéről, Marie-Thérése Walterről. A Nő barettben és kockás ruhában című képet 49,8 millió fonton, azaz 69,2 millió dolláron ütötték le. Ez az ár – forintra átszámolva a 17 milliárdot is meghaladja – 20 millió dollárral több a vártnál, és meghaladta a referenciaként emlegetett, 2015-ben 67,4 millió dollárért árverezett Dora Maar-portré árát is.

picasso festményei közül a Nő barettben és kockás ruhában című képért adták eddig a második legmagasabb árat Európában

A Sotheby’s az árverés után kiemelte, hogy ez a második legmagasabb ár, amit Picasso-képért Európában adtak. A Picasso topárait bemutató táblázatból látszik, hogy a legmagasabb összegeket tengerentúli aukciókon adták a képeiért.

Most azonban a Sotheby’s árverésén négy Picasso-festményt értékesítettek összesen 102,4 millió dollárért. A Bloomberg értesülései szerint a Gurr Johns nemzetközi tanácsadó cég vásárolja fel a piacon a Picasso-műveket, de arról nem szivárgott ki információ, hogy kinek a megbízásából. Csak annyi biztos, hogy a Sotheby’s aukcióján négy festményt, a Christie’s árverésén pedig kilenc Picasso-képet vásároltak, 155 millió dollár értékben. Mindenesetre a Sotheby’s impresszionista és modern művészeti árverésének összforgalmából 62 százalékot a Gurr Johns tanácsadó cég vásárlásai tettek ki.

A Sotheby’s február 28-i árverése előtt egy nappal, a Christie’s londoni aukcióján a kilenc Picasso-képből a legmagasabb áron egy akt kelt el 13,7 millió fontos leütéssel, amelyet a mester egy másik feleségéről, Jacqueline-ról festett.

Búcsúajándék

A Sotheby’snél árverezett Marie-Thérése Walter-portrét közvetlenül a főművének tartott Guernica és a híres, Dora Maart ábrázoló Síró nő című képek után készítette Picasso, egy kapcsolat lezárásaként, mintegy búcsúajándékként. A művész az 1920-as évek végén találkozott az akkor még tinédzser Marie-Thérése Walterrel, akinek 1935-ben, terhessége idején kellett szembesülnie azzal, hogy a mester nemcsak új modellt, de új szerelmet is talált Dora Maar személyében. Amikor a két nő találkozott Picasso műtermében, a mester reakciója az volt, hogy felszólította szeretőit, küzdjenek meg egymással. Picasso és Marie-Thérése Walter lánya, Maya Widmaier-Picasso vezette körbe a francia kormányfőt, Emmanuel Macront és feleségét az év elején a párizsi Picasso Múzeum kiállításán, amelynek anyaga ma érkezik a londoni Tate-be. | VG

 

Sotheby's műtárgy festmény Picasso aukció
Kapcsolódó cikkek