Közélet

Nem marad titok, hogy mi történt Phenjanban

Kínába, illetve Japánba utazik jövő héten az a két magas rangú dél-koreai tisztségviselő, aki nemrég találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, hogy tájékoztassa az ottani vezetőket phenjani tárgyalásaikról – közölte vasárnap a dél-koreai elnöki hivatal.

Csung Jui Jong, a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetője hétfőn találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Nam Gvan Pjo, a dél-koreai hírszerzés vezetője pedig Abe Sindzo japán kormányfőt tájékoztatja kedden. Csung Peking után Oroszországba utazik majd tovább, de erről részleteket még nem közöltek.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Csung Jui Jong, Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a héten megbeszélést tartott a washingtoni Fehér Házban
Forrás: MTI/EPA

A két tisztségviselő vasárnap érkezett vissza az Egyesült Államokból, ahol átadták Donald Trump amerikai elnöknek az észak-koreai vezető meghívását. Trump elfogadta Kim meghívását, és várhatóan még május vége előtt létrejöhet kettejük találkozója.

Az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről még nem döntöttek. A dél-koreai elnöki hivatalból származó értesülések szerint lehetséges helyszín az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson, ahol a két Korea vezetői a tervek szerint április végén fognak találkozni. A Trump és Kim közötti tanácskozás lehetséges helyszíneiként a sajtóban felröppent még Svájc, Svédország, illetve a dél-koreai Dzsedzsu üdülősziget is.

tájékoztatás Kim Dzsong Un tárgyalás Japán Kína Phenjan Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek