Közélet

Papírformadöntést hozott a kínai parlament

A kínai parlament szombaton ellenszavazat nélkül újraválasztotta államfőnek Hszi Csin-pinget újabb öt évre.

A döntés nem volt meglepő. A 2970 küldött ugyancsak egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazta meg, hogy Hszi legyen a Kínai Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságának az elnöke is, azaz gyakorlatilag a hadsereg főparancsnoka.

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára elektronikus úton szavaz az Országos Népi Gyűlés, azaz a kínai parlament évenkénti ülésszakának ötödik plenáris ülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. március 17-én. Ezen a napon a parlament ellenszavazat és tartózkodás nélkül újabb öt évre államfővé választotta a 64 éves politikust, illetve a Kínai Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságának elnökévé, vagyis gyakorlatilag a hadsereg főparancsnokává is.
Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

A 64 éves Hszit Kína legerősebb vezetőjének tartják Mao Ce-tung óta. Egy hete oldották fel azt a korlátozást, amely szerint egy elnök csupán egyszer választható újra újabb öt évre,

Hszi így akár élete végéig is Kína elnöke és teljhatalmú vezetője maradhat, mivel nemcsak a hadsereg, hanem a párt élén is ő áll.

 

államfő kínai parlament Kínai Kommunista Párt Hszi Csin-ping Kína
Kapcsolódó cikkek