Közélet

Tulajdonosa miatt kaphat büntetést egy görög csapat

Fegyelmi eljárás indult szerdán a görög labdarúgó-bajnokság felfüggesztését okozó PAOK Szaloniki-tulajdonos ellen. A csapat akár öt meccses stadionbezárást is kaphat.

A görög szövetség közleménye szerint Ivan Szavvidiszt a szabályok több pontjának súlyos megsértésével, köztük fenyegetéssel vádolják.

A mérhetetlen indulattal pályára rohanó klubtulaj viselkedése pénzbüntetést, pontlevonást, illetve akár öt meccsre szóló stadionbezárást is vonhat maga után. Az ügyet a szövetség fegyelmi bizottsága tárgyalja.

A georgiai származású, dúsgazdag üzletember vasárnap, az AEK Athén elleni rangadó vége előtt pisztollyal ment be a pályára, hogy számon kérje a játékvezetőn, miért nem adta meg együttese gólját lesre hivatkozva 0-0-ás állásnál.

A tévéfelvételek szerint Szavvidisz megindult a bíró felé, az övén lévő fegyverét azonban nem húzta elő.

A PAOK igazgatója, a szlovák Lubos Michel – aki korábban maga is elismert játékvezető volt – állítólag azt mondta a bírónak, hogy „vége van”.

Ivan Szavvidisz, a PAOK Szaloniki futballklub tulajdonosa (k)
Forrás: MTI

A játékvezető és a csapatok az öltözőbe vonultak, majd a bíró két órával később bejelentette, hogy a gól mégis érvényes. A bajnokságban a PAOK előtt két ponttal vezető AEK válaszul közölte, hogy nem hajlandó visszatérni a pályára.

Ezek után letartóztatási parancsot adtak ki Szavvidisz ellen, majd hétfőn Jorgosz Vassziliadisz sportminiszter-helyettes felfüggesztette a bajnokságot.

Az esetet vizsgáló ügyész nyomozást rendelt el az ügyben, egyúttal azt is kivizsgáltatja, hogy a parancs ellenére a rendőrök miért nem vették őrizetbe Szavvidiszt.

A klubtulajdonos kedden bocsánatot kért, jelezve, hogy erős érzelmi felindulás miatt rohant a pályára, amivel az volt a célja, hogy megvédje a több tízezer PAOK-szurkolót a provokációtól és megelőzze az esetleges szurkolói összecsapásokat.

paok ÁEK fegyver labdarúgás
Kapcsolódó cikkek