Közélet

Orbán Viktor: jelentős változások várhatók az új kormányban

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A magyarok úgy határoztak, hogy csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, „ez a döntés kötelez bennünket” – fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország egy olyan nemzet, amely erős tagállamokból álló erős Európát akar – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a kormánynak a nemzetek Európája mellett kell kiállnia, és nem az „európai egyesült államok” mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én
Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszterelnök egyúttal jelezte:

nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre.

A kormányalakítással kapcsolatban kijelentette: jelentős változások, jelentős módosítások várhatók,

nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal

készül kabinetet alakítani. A Fidesz elnöksége felhatalmazta őt a kormány megalakításához szükséges munka megkezdésére – közölte, hozzátéve: ez 3-4 hetet vehet igénybe.

Kétharmados többséget szerzett a Fidesz

A levélben leadott szavazatok összeszámolása során szerzett szavazatokkal eggyel bővült, 134-re nőtt a Fidesz-KDNP által elnyert mandátumok száma, a Jobbiké eggyel csökkent – derült ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő délután frissített adataiból.

A leadott szavazatok 98,96 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

  • Fidesz-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
  • Jobbik: egyéni választókerület: 1, országos lista: 24, összesen: 25, a parlamenti mandátumok aránya: 12,56 százalék.
  • MSZP-Párbeszéd: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék.
  • DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
  • LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék.
  • Együtt: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
  •  

    választás 2018 kormányalakítás Orbán Viktor
    Kapcsolódó cikkek