Közélet

Phenjanba látogat az orosz külügyminiszter

Észak-Koreába szóló meghívást fogadott el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kedden fogadta Moszkvában az ázsiai ország hivatali partnerét, Ri Jong Hót.

Lavrov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozójáról nem született megállapodás.

Hozzátette, hogy Moszkva üdvözli a helyzet fokozatos normalizálását a Koreai-félszigeten, valamint támogatja a Phenjan, illetve másfelől a Szöul és a Washington között hamarosan várható kapcsolatfelvételt. Mint mondta,

az Egyesült Államoknak „vasbeton szilárdságú” biztonsági garanciákat kell nyújtania Észak-Koreának.

Az orosz külügyminiszter szerint a Koreai-félszigeten az események a feszültségcsökkentést és a párbeszéd feltételeinek megteremtését célzó orosz-kínai útitervnek megfelelően haladnak. Elmondása szerint a folyamatnak egy olyan sokoldalú megállapodást kell majd eredményeznie,

amelynek az összes északkelet-ázsiai ország részese, és amely szavatolja a térség békéjét, biztonságát és atomfegyver-mentesítését.

Lavrov idézte Vang Ji kínai külügyminisztert, aki csütörtöki moszkvai látogatása alkalmából cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Kína Oroszország és Japán kihagyásával kíván tárgyalni a Koreai-félszigetről.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter
Forrás: AFP

Az orosz miniszter szerint Oroszország és Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megsértése nélkül is növelni tudja a kétoldalú áruforgalmat és gazdasági együttműködést. Kifejezte Moszkva készségét a Phenjan és Szöul részvételével történő háromoldalú együttműködésre, valamint arra, hogy továbbra is humanitárius segélyben részesítse Észak-Koreát.

Ri azt hangoztatta, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet megköveteli a Moszkva és Phenjan közötti koordináció és stratégiai kommunikáció elmélyítését.

„Hagyományosan barátságos jellegűként” jellemezte Észak-Korea és Oroszország viszonyát, amely sikeresen fejlődik és erősödik, és reményei szerint 2018-ban „új mérföldkőköz” érkezik.

Mindkét külügyminiszter említést tett arról, hogy októberben lesz a kétoldalú diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója.

phennjan Észak-Korea Oroszország külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek