Közélet

Trump és Mun telefonon vitatta meg a csúcstalálkozó eredményeit

Donald Trump amerikai elnök megvitatta telefonon Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, és megköszönte neki a közelgő, legmagasabb szintű amerikai-észak-koreai tárgyalások előkészítéséért tett, Washingtonnal összehangolt erőfeszítéseit – közölte szombaton a Fehér Ház.

A közlemény szerint Trump és Mun egyetértett abban, hogy Kim Dzsong Un az Egyesült Államok és Dél-Korea, illetve a nemzetközi közösség példa nélküli nyomásgyakorlásának köszönhetőn fejezte ki készségét a Donald Trumppal folytatandó tárgyalásokra. Azt a véleményt fogalmazták meg mindketten, hogy Észak-Korea számára „a békés és derűs jövő” csak a Koreai-félsziget „teljes, hiteles és visszafordíthatatlan” atommentesítése után jön el.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke
Forrás: AFP

Trump és Mun telefonbeszélgetéséről a dél-koreai elnöki hivatalt is beszámolt vasárnap szűkszavú, tartalmi elemeket nélkülöző közleményben, amely szerint kettejük telefonbeszélgetése egy és egynegyed órán át tartott.

A pénteki Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozata célként tűzi ki a Koreai-félsziget teljes atommentesítését, és a békeszerződés megkötését a két Korea-között, amelyek jogilag még mindig hadban állnak egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Donald Trump szombaton Michiganban tartott beszédében azt mondta, hogy három-négy héten belül találkozik Kim Dzsong Unnal. Szerinte az észak-koreai fél mihamarabb le akarja bonyolítani a csúcstalálkozót.

 

Donald Trump Mun Dzse-in Észak-Korea csúcstalálkozó Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek