Közélet

Megalakult az új kormány

Kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának minisztereit Áder János köztársasági elnök pénteken Budapesten, ezzel megalakult az új kabinet.

Áder János államfő – a Sándor-palotában reggel kilenckor kezdődött – kinevezési ünnepségen adta át a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez alapján Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett.

Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt és Süli János tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában, Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát vezeti, a pénzügyminiszter pedig Varga Mihály.

Az új kormány tagjai a Sándor-palotában tartott kinevezési ünnepségen. Középen Áder János köztársasági elnök (b8) és Orbán Viktor miniszterelnök (b7)
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az új kormány miniszterei pénteken tesznek esküt az Országgyűlésben. A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint a Ház ülése 10 óra 30 perckor kezdődik és várhatóan egyórás lesz.

Kövér László házelnök ismerteti az államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követi Orbán Viktor kormányfő felszólalása, a miniszterek bemutatása, majd az eskütételük.

Az új kormány a miniszterelnökkel együtt 14 tagú lesz.

Áder János kormányalakítás orbán-kormány
Kapcsolódó cikkek