Közélet

Nő a káosz, megnyugszik a piac

Az Északi Liga vezetője előrehozott választást szorgalmaz, míg partnere, az Öt Csillag Mozgalom élén álló Luigi Di Maio felvetette, hogy újrakezdhetnék a kormányalakítási tárgyalásokat.

Csillapodott valamelyest tegnap a bizonytalan olaszországi helyzet keltette piaci pánik. Napközben a tízéves olasz állampapírok hozama csökkent, miután kedden elérte a négyéves csúcsának számító 3,38 százalékot, s a milánói tőzsdeindex, az FTSE MIB is 1,68 százalékkal emelkedett. Emellett a befektetői bizalom erősödéséről tanúskodott a tegnapi kötvényaukció is: Olaszország összesen 5,57 milliárd euró értékben adott el öt- és tízéves állampapírokat, ezzel az állam teljesítette a kitűzött 3,75–6 milliárd eurós értékesítési célt. „A mai aukción tapasztalt kereslet biztató volt, és nyilvánvalóan azt jelzi, hogy a befektetők bíznak az olasz gazdaságban, ha a kormányban nem is” – idézi a Reuters hírügynökség Seema Shah szavait, a Principal Global Investors befektetési stratégáját.

Fotó: MTI/EPA

Ám a piaci stabilizálódás nem annak a jele, hogy az olasz belpolitikai válsághelyzetre megoldás született volna. Carlo Cottarelli – akit Sergio Mattarella hétfőn szakértői kormány felállításával bízott meg – kedden és szerdán is találkozott az államfővel, de a megbeszélések után nem hozták nyilvánosságra a várt miniszteri listát. A volt IMF-hivatalnok tegnap azt nyilatkozta, arra vár, hogy tisztázódjon, alakulhat-e mégis szakértői kabinet.

Az Öt Csillag Mozgalom élén álló Luigi Di Maio felvetette, hogy újra megnyithatnák az Északi Ligával a napokban lezárt koalíciós tárgyalásokat.

Sajtóinformációk szerint ezúttal Paolo Savona helyett mást ajánlanának a gazdasági miniszter pozíciójára, miután a hírhedten euroszkeptikus közgazdász kinevezését Mattarella elutasította. Az utóbbi élén álló Matteo Salvini azonban nem lelkesedett Di Maio ajánlatáért, s kijelentette: „Nem a piacon vagyunk, ráadásul ez méltóság kérdése is.” A politikus hangsúlyozta, próbáltak már kormányt alakítani a jobbközép koalíció keretein belül, majd az Öt Csillag Mozgalommal is, és az államfő mindkét alkalommal elvetette a felvázolt tervet. Salvini ugyanakkor visszatáncolási lehetőséget is hagyott magának, mondván, hogy Mattarellának „el kellene magyaráznia, miként lehetne megoldani ezt a helyzetet”.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

káosz Olaszország Öt Csillag Mozgalom
Kapcsolódó cikkek