Közélet

Rengetegen hagyták el Venezuelát

Több mint 48 ezer venezuelai kért menedéket eddig Brazíliában a hazájukban kirobbant gazdasági válság kezdete óta - közölte a legnagyobb latin-amerikai ország kormánya.

A hatóságok szerint a 2017-es év eleje óta mintegy száztízezer ember lépte át a brazil-venezuelai határt, közülük hatvanezren más országba utaztak tovább. Brazíliában 48 646 ember kért menedéket. Csupán 527 embert szállították át a Venezuelával szomszédos Roraima szövetségi államból Brazília más területére.

Nicolas Maduro, újraválasztott venezuelai elnök
Forrás: AFP

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd . Az ország parlamentjének adatai szerint 2017-ben az meghaladta a 2600 százalékot, idén pedig – egyes előrejelzések szerint – elérheti az 1400 százalékot.

A rendkívül nehéz gazdasági helyzet arra készteti a lakosságot, hogy külföldön találjon megélhetést.

Az elmúlt hónapokban több ezren a Venezuelával szomszédos Brazília Roraima szövetségi államába utaztak, ahol menedéket kértek. Tavaly decemberben a venezuelai menekültek hirtelen megemelkedett száma miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a régióban. Február elején négy brazil miniszter is felkereste a szövetségi államot, hogy felmérje a kialakult helyzetet.

Venezuela Brazília olaj menekültek
Kapcsolódó cikkek