Közélet

Trump nem szívesen látott vendég McCain temetésén

Az agydaganattól szenvedő 81 éves John McCain amerikai szenátor kijelentette: nem akarja, hogy Donald Trump elnök ott legyen a temetésén – adta hírül helyi idő szerint szombat este az amerikai média.

John McCain arizonai republikánus szenátor és Donald Trump között kezdettől eléggé viharos a viszony. A szenátor ezért azt szeretné, hogy ne az elnök, hanem Mike Pence alelnök képviselje a Fehér Házat a gyászszertartásán – állítja a The New York Times című amerikai napilap és az NBC News televíziós csatorna McCainhez közel állókra hivatkozva.

John McCain arizonai republikánus szenátor
Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Május végén megjelenő könyvében és egy dokumentumfilmben a republikánus szenátor sajnálkozását fejezi ki, amiért 2008-ban, amikor Barack Obama demokrata párti jelölt ellen indult az elnökválasztáson, Sarah Palin akkori alaszkai kormányzó helyett nem Joseph Lieberman volt szenátort választotta alelnökjelöltnek – írta a The New York Times.

John McCain, a vietnami háború egykori veteránja egy éve agresszív agydaganattal küzd. Most tért vissza Arizonába, ahol egy bélfertőzés miatti műtét után lábadozik.

A John McCain és Donald Trump közötti rossz viszony mindenekelőtt a 2016. évi republikánus jelöltválasztás során jutott kifejezésre. Egy kampánybeszédében a jelenlegi elnök azzal támadt neki John McCainnek, aki 1967-ben Vietnamban fogságba esett, amikor a repülőgépét lelőtték, hogy nem is volt hős.

Azért lenne hős, mert elfogták? Azokat szeretem, akiket nem fogtak el

- jelentette ki Trump.

Tavaly nyáron McCain az Obama által kezdeményezett, Obamacare néven ismertté vált egészségügyi törvény részleges visszavonása ellen szavazott, meghiúsítva ezzel Trump egyik legfontosabb ígéretét és kiváltva ezzel az elnök haragját.

temetés Trump Egyesült Államok John McCain
Kapcsolódó cikkek