Közélet

Izgalommal pótolták a színvonalat

Miután a bajnoki cím sorsa már az utolsó előtti fordulóban eldőlt, a zárókörben a kiesőzóna hozott nem mindennapi izgalmakat a labdarúgó NB I.-ben. A Balmazújváros búcsúja papírforma, a Vasasé viszont a keret értéke alapján meglepő.

Bár a többség egyáltalán nem tartja rossz edzőnek a Balmazújvárost irányító Horváth Ferencet, a nyilatkozatai mégis emlékezetesebbek, mint mostani vagy bármelyik korábbi csapatának teljesítménye. Az aktuális mérkőzést értékelő hasonlataiban az olvadozó hóembert, az első randit vagy a Holdra szállást már ugyanúgy szóba hozta, mint Columbót, Eric Claptont vagy a Szomszédok című teleregényt.

Miután azonban az utolsó, 33. forduló végén nagy csatában kiesett az NB I.-ből a Balmaz, Horváth a humoros helyett inkább a szenvedélyesen kritizáló énjét vette elő.

A már az előző körben bajnok Videotonon a sportszerűséget kérte számon, amiért hat ifistát vonultattak fel Diósgyőrben, s így a szintén a bennmaradásért küzdő DVTK be is gyűjtötte a létfontosságú pontokat (2-1). Eközben a Balmazújváros odahaza 3-3-at játszott a Ferencvárossal. Fokozta a feszültséget, hogy a hazaiak a 95. percben szerzett gólját les miatt – jogosan – érvénytelenítették.

A fehérváriakon kívül a bajnokságot szervező Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felé is kérdést intézett a dühbe gurult tréner:

miért a több győzelem számít azonos pontszám esetén, nem pedig az egymás elleni eredmény?

Történt ugyanis, hogy a Balmazújváros év közben háromból háromszor is legyűrte (4-0, 2-1, 2-1) a végeredményben ugyanúgy 36 pontot gyűjtő, s ezzel az élvonalban ragadó miskolciakat.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Elgondolkodtató Horváth Ferenc véleménye, a kritikusai szerint azonban korábbi állomáshelyein – Szigetszentmiklós, Kecskemét, Paks, Győr, Videoton, Diósgyőr – is hamarabb talált hibát a szertárosban vagy a pályagondnokban, mint saját magában.

A Balmazújváros kiesése pedig papírforma, hiszen

a Transfermarkt.de adatsora szerint a játékoskeret 4,73 millió eurós értéke alulról lógott ki a 12 csapatos mezőnyből.

Ez alapján vaskos meglepetés, hogy a Vasas a másik búcsúzó, elvégre az angyalföldiek 6,78 millió euróra becsült garnitúrája az ötödik legértékesebb idehaza. A piros-kékek mentségére szólhat, hogy még épül az új, 5150 férőhelyes, 6,98 milliárd forintos stadionjuk, így hazai pályán is idegenben szerepeltek, méghozzá Újpesten.

Igaz, a Videoton éppen így lett bajnok: amíg nem készül el a 14 144 fő kapacitású, 13,52 milliárdot felemésztő futballaréna Székesfehérváron, addig marad a felcsúti albérlet. Ahogy az várható volt, a Vidi a Ferencvárossal vívott nagy csatát az aranyéremért – papíron pedig a zöld-fehérek voltak az esélyesebbek a 14,6 millió eurós keretükkel, szemben a 12,55 millióssal.

A fehérváriak indulhatnak tehát a Bajnokok Ligája, az FTC az Európa-liga selejtezőjében,

de utóbbiban a negyedik helyen végző Honvéd is érdekelt lesz, mivel végül a kupagyőztes Újpest csípte el a bronzérmet.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Balmazújváros Videoton NB I sportgazdaság labdarúság
Kapcsolódó cikkek