Közélet

Kivizsgálják a Kínában rejtélyes hangokat halló dolgozók ügyét

Újabb, immár egész Kínára kiterjedő egészségi riasztást adott ki pénteken az ott tartózkodó állampolgárainak a washingtoni külügyminisztérium a rejtélyes megbetegedésekkel kapcsolatban, amelyek miatt több amerikai kormányzati alkalmazottnak már távoznia kellett az országból.

Arra szólították fel az amerikaiakat, hogy forduljanak orvoshoz, ha bármilyen szokatlan, megmagyarázhatatlan tünetet, hallás-, látászavart, vagy más egészségi problémát tapasztalnak.

A két hete kiadott riasztás csak a dél-kínai Kantonról tett említést, habár az is minden, Kínában tartózkodó amerikainak szólt. Egy amerikai orvoscsoport szűrést végzett az ottani amerikai főkonzulátuson, miután megbetegedett az egyik alkalmazott:

látási és hallási zavarokra panaszkodott, és enyhe agykárosodást szenvedett, miután különös hangokat észlelt.

A kormány szerdán bejelentette, hogy mások is megbetegedtek, és a képviselet több munkatársat az Egyesült Államokba vitték az egészségi tünetek kivizsgálására. A pennsylvaniai egyetemen vizsgálják ki őket.

Fotó: AFP

A kínai kormány felajánlotta, hogy kész alávetni szűrésnek a Pekingben vagy máshol dolgozó amerikaiakat, ha ezt kérik. Az Egyesült Államoknak Csengtuban, Sanghajban, Senjangban és Vuhanban van még konzulátusa Kínában.

A titokzatos kór szinte teljesen azonos tünetekkel jár, mint amelyekkel az Egyesült Államok havannai nagykövetségén tavaly megbetegedett diplomaták és családtagjaik küszködnek:

fejfájás, szédülés, hallásvesztés, enyhébb agykárosodás, kognitív zavarok.

A Kubában megbetegedettek azt mondták, hogy a tünetek jelentkezése előtt többször is furcsa hanghatásokra lettek figyelmesek, és bár a betegség okát egyelőre nem sikerült megfejteni, az amerikai orvosok „akusztikus támadásról” beszélnek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte, hogy a minisztériumban – más tárcák szakembereivel közösen – munkacsoportot hoztak létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések kivizsgálására. A külügyminiszter ismételten hangsúlyozta: még nem sikerült megállapítani a tünetek okát.

 

furcsa hangok Kína megbetegedés Külügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek