Közélet

4,7 milliárd dollárt fizethet a Johnson&Johnson

Finoman szólva sem járt jól a Johnson&Johnson abban a perben, amelyet 22 nő indított ellene.

Egy amerikai bíróság összesen 4,7 milliárd dollárra (1300 milliárd forintra vagy másképpen 1,3 billió forintra) ítélte a Johnson&Johnsont abban a perben, amit 22 nő indított a cég ellen, akik azt állítják, petefészekrákot kaptak a vállalat hintőporától. Az összegből 550 millió dollár kártérítés, 4,1 milliárd dollár bírság – írja a zoom.hu a BBC cikke nyomán.

Az ítélet nem jogerős, a cég azt közölte, hogy csalódottak az ítélet miatt, és fellebbeznek. A J&J-nak 9 ezer pere van folyamatban a hintőpora miatt.

Fotó: AFP

A perben az ügyvédek úgy érveltek, hogy a cég a 70-es évek óta tudta, a hintőpora rákkeltő azbeszttel szennyezett, de nem tett semmit ennek megszüntetésére, illetve nem tájékoztatta a fogyasztókat.

A hintőporok zsírkövet tartalmaznak, ami gyakran azbeszt környezetében lelhető föl.

A cég szerint több tanulmány is arra jutott, hogy az általa felhasznált zsírkő biztonságos, ráadásul az amerikai gyógyszerbiztonsági hivatal 2009 és 2010 között számtalan zsírkőmintát megvizsgált, és egyikben sem talált azbesztet. A vád szerint a cég és az amerikai hivatal rossz teszteket használtak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek