Közélet

Belebukott a pizzapápa a sértegetésbe

Belebukott a feketékre tett kijelentéseibe John Schnatter, a Papa John’s alapító-tulajdonosa. Miután az 56 éves üzletember fél éven belül másodjára keverte magát rasszista botrányba, kénytelen volt visszavonulni a világhírű pizzalánc vezetéséből.

Azonnali hatállyal lemondott az igazgatótanácsban betöltött elnöki tisztségéről John Schnatter – ezt a Papa John’s pizzalánc jelentette be közleményben. A cég jelezte, hogy a következő hetekben új elnököt neveznek ki, addig pedig Olivia Kirtley igazgatósági tag tölti be átmenetileg a megüresedett posztot.

Az alapító-tulajdonos azután távozott, hogy az amerikai sajtóban megjelent:

az 56 éves pizzapápa egy májusi telefonkonferencián – amelyen éppen a kirekesztéssel szembeni kívánatos kommunikációra készítették fel – amiatt panaszkodott, hogy a KFC-alapító Harland Sanders sértő szóval illette a feketéket, s ezért soha nem kellett szabadkoznia.

Az ominózus beszélgetést ismerő forrás szerint Schnatter száját ennél durvább mondatok is elhagyták, utalgatott például arra is, hogy szülőállamában, Indianában, hogyan bántak annak idején az afroamerikaiakkal.

A Papa John's több mint ötezer egységgel működik, fő piaca az Egyesült Államok, ahol 3400 pizzázóval üzemel
Fotó: AFP

A világ harmadik legnagyobb pizzaláncának első embere néhány órával később elismerte a neki tulajdonított kijelentéseket.

Bocsánatot kért, és egyértelművé tette, hogy a Papa John’s vállalatban nincs helye a rasszizmusnak.

Ennyivel viszont nem úszta meg a céget 1984-ben elindító milliárdos, s csütörtökre virradóra elköszönt az elnöki széktől. Nem biztos, hogy saját belátása szerint tette: a Papa John’s tőzsdei árfolyama ugyanis a hírek hatására 5 százalékkal zuhant, és a részvényárak kis híján beestek a 48 dolláros szint alá.

John Schnatternek nem ez volt az első rasszista ügye, sőt nem is az első lemondása. Tavaly év végén a Papa John’s vezérigazgatói pozíciójától vált meg rohamos gyorsasággal, miután sértően nyilatkozott azokról az NFL-játékosokról, akik az amerikai himnuszt féltérdre ereszkedve hallgatták végig a meccsek elején, így tiltakozva az amerikai rendőrség feketékkel szembeni erőszakos fellépése ellen. Akkor Schnatter azt mondta, hogy az amerikai focisták magatartása miatt romlik a pizzája brandje. A Papa John’s 2010 óta az NFL egyik főszponzora volt, az együttműködés egyebek mellett Schnatter kijelentése miatt szűnt meg idén februárban. A helyére a Pizza Hut érkezett.

Papa John's rasszizmus John Schnatter
Kapcsolódó cikkek