Közélet

Gulyás Gergely: emelkedik a csok összege

Adócsökkentést is tartalmaz a múlt héten elfogadott 2019-es költségvetés, valamint változik a csok összege is – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.

Komoly tempót diktálna a visegrádi régió

Az ország hosszú távú sikerének titka a biztonságos növekedés, az a cél, hogy a visegrádi régió kétszer olyan mértékben növekedjen, mint az EU átlagos növekedése. Ezt a célt szolgálja a 2019-es büdzsé is, amely a biztonságos növekedés költségvetése – jelentette ki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A politikus hozzátette, a költségvetés stabil lábakon áll, de nemzetközi kockázatok vannak, ezért minden korábbinál nagyobb, mintegy 360 milliárd forintos a tartalék.

Hangsúlyozta, ehhez csak akkor nyúl hozzá a kormány jövőre, ha biztosítva látja a költségvetési egyensúlyt.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási és nő a kétgyermekes családok adókedvezménye.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MTI/Mónus Márton

Növekszik a összege

Növekedni fog a jövőben családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege az ötezer főnél kisebb településeken, a kormány ott a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez – jelentette be Gulyás Gergely a Magyar falvak program indulásáról szólva. Hangsúlyozta, a kabinet célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvonal csökkenésével az, ha valaki vidékre költözik.

Az épülő házak esetében kedvezmény jár majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után – sorolta a várható változásokat, hozzátéve:

még ebben a parlamenti ciklusban program indul a kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására.

Leszögezte, „ha minden jól alakul”, a költségvetési tartalék jelentős része a Magyar falvak programra fordítható jövőre.

Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan az Európai Bizottság eljárása

Nemrég lapunk is beszámolt róla, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban a Kormányinfón kijelentette, az Európai Bizottság eljárása elfogadhatatlan az erről szóló döntést pedig támadásnak minősítette.

V4 tartalék EU költségvetés
Kapcsolódó cikkek