Közélet

Jeff Bezos lett a modern kori történelem legnagyobb vagyonnal rendelkező embere

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója a világ leggazdagabb embere, vagyona elérte a 150 milliárd dollárt. Bill Gates, a Microsoft társalapítója 55 milliárd dolláros lemaradással követi.

Az Amazon.com alapítójának vagyonát nettó 150 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg Billionaires Index számítása. Ez körülbelül 55 milliárd dollárral több, mint amennyit a Microsoft társalapítójának, Bill Gatesnek, a világ második leggazdagabb emberének tulajdonítanak – számol be a friss összegzésről a Bloomberg.

Az 54 éves Jeff Bezos vagyona hétfőn érte el a 150 milliárd dollárt, így ő lett a „modern történelem leggazdagabb embere”, legalábbis 1982 óta, amikor a Forbes magazin először publikálta a rangsort. Bill Gates, a Microsoft társalapítója 1999-ben, a dotcomlufi kipukkanásakor érte el a 100 milliárd dollárt – ez ma mintegy 149 milliárd dollárnak felelne meg, így Bezos után a második helyre szorul a mindenkori listán.

Az Amazon alapítója nyári vásárlási akciójával is gyarapította vagyonát
Fotó: AFP PHOTO / TOMMASO BODDI

Az Amazon alapítója és vezérigazgatója annak köszönheti vagyona gyarapodását, hogy elindult az Amazon Prime Day nevezetű, 36 órán át tartó nyári vásárlási akciója, amely világszerte rengeteg vásárlót vonzott. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy Bezos 150 milliárdot meghaladó vagyona valószínűleg nem lesz hosszú életű, mivel hétfőn csalódást okozott a Netflix gyorsjelentése, ami a technológiai befektetőket óvatosságra inti, ez pedig az Amazon részvényeire is negatívan hathat.

Bezos nettó vagyona egyébként csak idén 52 milliárd dollárral emelkedett, ami több, mint az Alibaba Group Holding elnökének, Ázsia legvagyonosabb emberének, Jack Mának a teljes vagyona.

Bezos mögött Bill Gates áll a második helyen 95,3 milliárd dollárral. A Microsoft-vezérnek egyébként mára több mint 150 milliárd dolláros vagyona lenne, ám az üzletember 1996 óta körülbelül 700 millió Microsoft-részvényt, mintegy 2,9 milliárd dollárnyi készpénzt és egyéb eszközöket is átadott jótékonysági alapítványainak a nyilvánosságra hozott adatok szerint.

Az Amerikai Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve beszámolójában az áll, hogy az amerikai családok felső 1 százaléka rendelkezett a nemzeti 38,6 százalékával 2016-ban, míg a lakosság alsó 90 százaléka a vagyon 22,8 százaléka fölött rendelkezhetett. Tavaly az Oxfam International nevű jótékonysági szervezet megállapította, hogy a világ vagyonának több mint 80 százalékát mindössze az emberiség leggazdagabb 1 százaléka birtokolta.

vagyon Bill Gates Microsoft Jeff Bezos Amazon
Kapcsolódó cikkek