Közélet

Mandela egykori cellájával akartak kedveskedni egy aukción

Egy éjszakát tölthetett volna el Nelson Mandela egykori cellájában az, aki a legmagasabb összeget ajánlja fel egy jótékonysági aukció keretében. Sokan ízléstelennek tartották az akciót, a szervezők ezért visszavonták. 

A börtönnek helyet Robben-szigeten lévő múzeum szóvivője is elítélte azt az aukciót, amelynek főnyereménye az volt, hogy egy éjszakát tölthetett volna el Nelson Mandela egykori cellájában az, aki a legnagyobb felajánlást teszi. Az aukció keretében a legnagyobb felajánlás eddig 83 millió forintnak megfelelő összeg volt.

Szomorú, hogy Nelson Mandela örökségét ilyen módon kihasználják. Cellája a világörökség része és semmilyen körülmények között nem válhat árverés tárgyává

– mondta Morongoa Ramaboa szóvivő.

Nelson Mandela az egykori börtönében
Fotó: Guy Tillim / AFP

A Nelson Mandela Alapítvány is elhatárolódott az aukciótól. A projektet a CEO SleepOut nevű dél-afrikai kezdeményezés szervezte, amely menedzsereknek kínál lehetőséget arra, hogy nagyon szegény körülmények között töltsenek el egy éjszakát, így gyűjtve pénzt hajléktalanok és más szerény körülmények között élők megsegítésére.

A 2013-ban elhunyt Mandela az apartheid elleni küzdelem vezetője volt. Miután szabadságharcosként 27 évet töltött bebörtönözve a Robben-szigeten, 1990-ben szabadult. 1994-ben pártjával megnyerte a választásokat, az elnöki tisztséget 1999-ig töltötte be, ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke. Az ország korábbi elnökével, Frederik Willem de Klerkkel 1993-ban Nobel-békedíjat kapott az apartheidrendszer békés felszámolásáért, és a demokratikus Dél-Afrika alapjainak lefektetéséért.

 

Nelson Mandela börtön Dél-Afrika
Kapcsolódó cikkek