Közélet

Mindenkit kimentettek a thaiföldi barlangból

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok kedden – jelentette a Spring News helyi tévétársaság.

A tizenkét fiú, egy ifjúsági labdarúgó csapat tagjai edzőjükkel még június 23-án rekedtek a föld alatt. A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12.40-kor – értek ki a szabadba. Ezt követően azonnal orvosi vizsgálat alá vetették őket. Állapotukról semmit sem közöltek. Hamarosan mentőautón, majd helikopteren kórházba szállítják őket.

Jókedvűek a korábban kimentett gyerekek

Egy korábbi keddi sajtótájékoztatón Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy a barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző.

Azt is elmondta, hogy két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként a keddig kimentett mind a nyolc gyerek általában egészséges és jókedvű.

Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

Fotó: AFP

A keddig kimentett nyolc gyerek továbbra sem találkozhat szüleivel, nehogy fertőzést kapjon. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. Az orvosok közölték,

a fiatal focisták nem fogadhatják el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meghívóját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság július 15-ei moszkvai döntőjére. Mint mondták, a fiúknak még kórházban kell maradniuk. A tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.

Thaiföld mentőakció barlang
Kapcsolódó cikkek