Közélet

Varga szerint jó felzárkózási pályán van Magyarország

A pénzügyminiszter szerint az emberek jóléte mutatja meg egy gazdaság sikerességét.

Jó felzárkózási pályán van Magyarország

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor gazdasági versenyképességet és állami szerepvállalást vizsgáló panelbeszélgetésén csütörtökön Tusnádfürdőn.

A legjobb versenyképességi indikátor ugyanakkor, ha az emberek azt mondhatják, jobban élnek – mutatott rá a miniszter, kiemelve: az elmúlt években, amit meg tudott tenni az állam e téren, az a sérülékenység és a kockázat csökkentése volt.

Elkezdték csökkenteni a kockázatot, sérülékenységet okozó tényezőket, mint a magas államadósság, magas államháztartási hiány, vagy a munkanélküliség

– sorolta a miniszter.

Varga szerint fontos az állami a szolgáltatások minősége a versenyképesség szempontjából, ezen területen szerinte van még mit javítani.

A kis- és középvállalkozói szektor a feldolgozóipar területén például sosem lesz versenyképes a nagy cégekkel, multikkal, de a szolgáltató szektorban megvan ez a lehetőség

– jegyezte meg Varga Mihály, aki szerint az állami szolgáltatások javítása mellett e területre kell fókuszálni az elkövetkező időszakban.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban
Fotó: Veres Nándor / MTI

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, hogy a legfontosabb feladat, a magyar vállalatok által hozzáadott érték továbbnövelése, a hatékonyság javítása.

A digitális eszközök használata mellett kiemelte a munkavállalók képzését, és kitért arra, hogy az innovációs képesség kialakítása rendkívül fontos a versenyképesség szempontjából.

Az innovációs képesség hiánya különösen a magyar vállalatoknál általános jelenség

– mondta Palkovics.

Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor Tusványos Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek