Közélet

Erdogan a közösségi médiát is feltúrja Törökországban

Nyomozás indul Törökországban több száz olyan internetes profil ellen, amelyek a közösségi médiában a hatóságok szerint a líra árfolyamesését kiprovokáló bejegyzéseket tettek közzé – jelentette be hétfőn a török belügyminisztérium. A tárca közlése szerint 346 felhasználói fiókra vonatkozóan kezdenek vizsgálódni a hatóságok.

Az isztambuli ügyészi hivatal is bejelentette, hogy vizsgálatot indított olyan személyek ellen, akik „a gazdasági stabilitást veszélyeztető lépéseket tettek”.

Múlt pénteken újabb történelmi mélypontra zuhant a török líra árfolyama az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedése és a féktelen miatti aggodalmak hatására.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az árfolyamzuhanás logikus érvekkel nem magyarázható, az egy Törökország elleni „politikai összeesküvés” eredménye, és az a célja, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is.

A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy akciótervet készítettek a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdik ennek végrehajtását.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország államfője
Fotó: AFP

A NATO-szövetséges Egyesült Államok és Törökország kapcsolata az utóbbi időben fokozatosan romlik, amit csak súlyosbított az, hogy Donald Trump amerikai elnök nemrég az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot.

A két ország viszonyának elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult a több mint 20 éve Törökországban élő Andrew Brunson észak-karolinai lelkipásztor ügye. Az amerikai férfit két éve, a puccskísérlet után tartóztatták le,

azzal vádolva, hogy támogatja Fethullah Gülen hitszónokot és mozgalmát, valamint kémkedik az Egyesült Államok javára.

Nemrégiben a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli.

Donald Trump (b) és Recep Tayyip Erdogan
Fotó: AFP

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy nagykövetek előtt mondott ankarai beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fog elérni semmit azzal, ha Törökországot fenyegeti és szankciókat vezet be. A török diplomácia vezetője felszólította Washingtont, hogy tartsa magát a hagyományos barátságon és NATO-szövetségen alapuló kapcsolataikhoz.

Támogatjuk a diplomáciát és a párbeszédet, de a büntetéseket nem tudjuk elfogadni

– mondta Cavusoglu.

Megállítanák a törökök a líra zuhanását

Gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be Twitter üzenetekben hétfőn reggel Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra árfolyamesésének megállítására.

 

Racip Tayyid Erdogan Törökország líra közösségi média árfolyamesés
Kapcsolódó cikkek