Pénz- és tőkepiac

Megállítanák a törökök a líra zuhanását

Gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be Twitter üzenetekben hétfőn reggel Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra árfolyamesésének megállítására.

A török líra több mint tíz százalékos gyengüléssel kezdte a hétfői kereskedést a dollárral szemben, majd a miniszter bejelentésére vesztesége mintegy hat százalékra mérséklődött.

A pénzügyminiszter még pénteken Isztambulban új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, „fenntartható és egészséges mértékű” gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt tartott beszédében. Kevés részlettel szolgált azonban a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról.

Fotó: AFP/ Diego Cupolo/NurPhoto

A török állami Anadolu hírügynökség hétfői beszámolja szerint ugyanakkor a pénzügyminiszter ígéretet tett arra is, hogy a bankbetéteket nem kobozzák el és a devizaszámlákat sem váltják át lírára.

Hosszú hallgatás után a török jegybank is megszólalt a témában: a pénzügyi rendszer likviditásának javítása érdekében csökkentették egyes devizaműveletek fedezeti követelményeit, valamint új refinanszírozási lehetőségeket nyitottak meg a belföldi pénzintézetek számára, illetve bővítették a kereskedelmi bankok devizahitel felvételi lehetőségeit.

A jegybank közölte: szoros figyelemmel követik az eseményeket és mindent megtesznek a pénzügyi rendszer stabilitásának a fenntartása érdekében.

A török líra pénteken 20 százalékkal is gyengült a dollárral szemben, de később valamelyest mérsékelte a veszteségét. A líra heti vesztesége így is közel 30 százalék lett, az év eleje óta pedig 70 százalékkal gyengült.

Az euróval szemben is nagyot gyengült a török líra pénteken, több mint 15 százalékot, heti vesztesége bő 25 százalék lett, az év eleje óta pedig 60 százalékkal gyengült.

Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akciónak tulajdonítja a líra árfolyamvesztését. Az elnök pénteken arany- és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország polgárait a líra árfolyamának védelmében. A kamatemelések zsigeri ellenségeként ismert Erdogan elnök a monetáris politika felett megerősödött mandátummal került ki a nemrégiben tartott elnök- és parlamenti választásokból. A köztársasági elnök azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek elérhetősége elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek.

A Törökországban kibontakozó árfolyamválság csak kismértékű kockázatot jelent Magyarország számára

– véli Módos Dániel, az OTP Bank makroelemzője. Az elsődleges csatorna szerinte a török helyzet miatt kialakuló kockázati prémiumsokk lehet, amely a forint leértékelődéséhez vezethet. Mivel azonban a hazai fedezetlendeviza-kitettség nagyon alacsony és a gazdaság sokkellenálló képessége magas, ennek reálgazdasági hatása feltehetőleg nem lesz érdemleges.

Ezenfelül – fűzte hozzá a szakértő – a Törökországba irányuló a teljes exportunk kevesebb mint két százalékát teszi ki, míg importunk az egy százalékot sem éri el, így a reálgazdasági csatorna sem lehet erős.

Recep Tayyip Erdogan Devizaválság dollár Törökország líra
Kapcsolódó cikkek