Közélet

Lehetetlen bekerülni a női teniszezők elitklubjába

1973-ban a US Open amerikai nyílt teniszbajnokság volt az első olyan sportverseny, ahol egalizálták a nők és a férfiak díjazását, ezért nem meglepő, hogy a Forbes magazin leggazdagabb sportolónőket rangsoroló friss és ropogós listáját ellepték a teniszezők.

Ez az egyetlen olyan sportág, ahol a nőknek közel ugyanolyan kereseti lehetőségük van, mint a férfiaknak, ellentétben mondjuk az amerikai kosárlabdával: ott az NBA sztárjai tízszeresét keresik a WNBA frontvonalán vitézkedő hölgyekkel szemben.

A most kiadott lista tetején a teniszlegenda, Serena Williams található, aki annak ellenére lett listavezető, hogy 14 hónapig szülési szabadságon volt – éppen emiatt teniszből csak 62 ezer dollárt keresett.

A pályán kívüli bevételei ezzel szemben gigantikus mértékben gyarapodnak. Májusban jelentette be sajátmárkás ruhakollekcióját, és olyan szponzorokkal áll évek óta megbízható kapcsolatban, mint a Nike, a Wilson, a Gatorade vagy az IBM. Ezekből az együttműködésekből 18 millió dollárt söpört be, és a tenisszel megkeresett pénzével együtt nagyjából 18,1 millió dollárra becsülhető éves keresete. 86 milliós karrierdíjazása pedig kétszer annyi, mint nővére, Venus Williams sportból származó vagyona.

Serena Williams teniszező
Fotó: AFP

A lista második helyezettje a dán teniszező Caroline Wozniacki egy év alatt 7 milliót ütögetett össze, a stadionokon kívül pedig 6 millió folyt be olyan szponzorok által, mint az Adidas, Rolex, Usana, Babolat, illetve ebben az évben kötött partneri szerződést az Ovvo Optics-szal, ahol saját napszemüveg-kollekciója van. A 13 milliós éves keresettel rendelkező dánt a szintén teniszező amerikai Sloane Stephens követi, aki 5,7 millió dollárt zsebelt be pénzdíjakból, és 5,5 milliót olyan szponzoroktól, mint a Nike, Mercedes-Benz, Rolex, Colgate, Chocolate Milk és a Biofreeze. 11,2 milliós összkeresetével épphogy megelőzi a 11 milliót kaszáló spanyol Gabrine Muguruzát.

A spanyol teniszező pontosan ugyanannyit keresett a sportból, mint pályán kívüli tevékenységeiből: az Adidas és a Rolex is busasásan jutalmazza a Grand Slam bajnokot.

Ötödik helyen a mostanában inkább doppingbotrányával, mintsem teljesítményével kitűnő Maria Shaparpova áll, az orosz teniszező mindössze 1 milliót teniszezett össze, és 9,5 milliót bevételt tudhat magáénak a Nike-tól, Head-től, Porschetól and Evian-tól. Ezen felül további bevételei származnak a tavaly megjelent My life so far című életrajzi könyvéből is.

A 10-es listán további 3 teniszezőt találunk még, illetve egy tollaslabdázót és egy autóversenyzőt, a teljes képet látva pedig már-már ijesztő, hogy a hölgyek versenyében mennyire domináns sport a tenisz.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a Forbes idén kiadott listájára – amelyen a világ 100 leggazdagabb sportolóját rangsorolják – egyetlen női sportoló sem fért fel, és a legtehetősebb férfi, a boxoló Floyd Mayweather a maga 275 millió dollárjával annyit keresett egy év alatt, mint a fentebb említett 10 leggazdagabb hölgy együttvéve.

leggazdagabb női sportolók Maria Sharapova Serena Williams Forbes tenisz
Kapcsolódó cikkek