Közélet

Mugabe romhalmazt hagyott maga mögött

A volt elnököt tavaly novemberben buktatta meg a hadsereg.

Többséget szerzett a parlamentben a hétfői zimbabwei választásokon a ZANU-PF kormánypárt – derül ki a részeredményekből. Az Emmerson Mnangagwa vezette politikai erő 109 mandátumot már megszerzett az elérhető 210-ből, és ha még további harmincat kap, kétharmados többségre tesz szert. Hétfőn a parlamenti mellett elnök- és helyhatósági választást is tartottak, az utóbbi eredményét legkésőbb szombaton hozzák nyilvánosságra.

Szakértők szerint azonban ezen is Mnangagwa győzelme várható.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért mindeközben a referendumon elkövetett szabálysértések miatt tiltakozott, és a választási bizottságot is megvádolta, hogy szándékosan késlelteti az eredmények közzétételét. „Ezzel a stratégiával készítik fel Zimbabwét arra, hogy elfogadják az elcsalt elnökválasztás eredményét” – idézi a Reuters hírügynökség Nelson Chamisa ellenzéki pártvezetőt.

Mnangagwát hivatalosan is elnökké választják
Fotó: AFP

A hétfői választások történelmi eseménynek számítottak Zimbab­wéban, miután a 94 éves Robert Mugabe majdnem negyvenéves diktatúrája alatt nem került sor voksolásra. A volt elnököt tavaly novemberben buktatta meg a hadsereg, és utódja a korábban menesztett alelnök, Mnangagwa lett. Az új elnök számos problémával szembesült: le kell számolnia a Mugabe ideje alatt virágzó korrupcióval, illetve megoldást kell találnia az ország gazdasági gondjaira is.

Az eladósodott ország képtelen fizetni a tartozásait, emellett pedig a kormányzati szolgáltatások és az elavult közlekedési infrastruktúra fejlesztése sem tűr halasztást.

Mind Mnangagwa, mind Chamisa megígérte a kampány során, hogy a külföldi befektetések ösztönzése révén új állásokat teremtenek és felgyorsítják a gazdasági növekedést. A kormányzó ZANU-PF a 2017-es 2,9 százalékos GDP-növekedés után a következő öt évre legalább 6 százalékos éves bővülést célzott meg, ezt évi 5 milliárd dollár értékű külföldi és 10 milliárd dollár értékű hazai beruházással serkentené.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

választások Zimbabwe Emmerson Mnangagwa
Kapcsolódó cikkek