Közélet

Putyin Macronnal tárgyalt

A szíriai infrastruktúra helyreállítása és a menekültek hazatérése terén zajló együttműködés folytatásának fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin Emmanuel Macronnak

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nemzetközi közösség folytassa a közreműködést Szíria szociális és gazdasági infrastruktúrájának helyreállítása, valamint a menekültek és a lakhelyüket ideiglenesen elhagyni kényszerültek visszatérése terén

– áll a Kreml nyilatkozatában.

Vlagyimir Putyin, Oroszország miniszterelnöke
Fotó: AFP

A két politikus méltatta a szíriai Kelet-Gútában júliusban végrehajtott közös humanitárius műveletet, amelynek során – a két elnök megállapodása alapján – 40 tonnányi francia segélyt orosz katonai szállítógépekkel juttattak el Szíriába. A Kreml szerint más témákról is eszmecserét folytattak.

Emannuel Macron, francia elnök
Fotó: AFP

A francia elnöki hivatal közölte: Macron a telefonbeszélgetés során szóba hozta Putyinnak az Oroszországban terrorizmus címén elítélt, börtönében immár csaknem három hónapja éhségsztrájkoló Oleh Szencov krími ukrán filmrendező ügyét.

A köztársasági elnök kifejezte Putyin elnöknek aggodalmát amiatt, hogy Szencov egészségi állapota veszélyesen megromlott, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország sürgősen találjon emberséges megoldást a helyzetre

– áll az Élysée-palota közleményében, amely szerint Macron több javaslatot is tett a helyzet gyors megoldására, és az orosz elnök megígérte, hogy válaszol ezekre. A javaslatok mibenlétéről konkrétumot nem közöltek.

Szencov unokatestvére, Natalja Kaplan szerdán a Facebookon azt írta, hogy az elítélt állapota katasztrofális.

Oleh Szencov
Fotó: HO / AFP

Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos csütörtökön azzal a kéréssel fordult orosz kollégájához, hogy az elítéltet mielőbb repülőgéppel szállítsák speciális kórházba. Az ombudsman szerint

az ukrán fél kész lenne Szencov esetében bármilyen megoldásra, hogy fogolycsere útján a rendező visszanyerje szabadságát. Moszkva a fogolycsere lehetőségét elutasítja, mert az elítéltet saját állampolgárának tekinti.

Az orosz emberi jogi biztos, Tatyjana Moszkalkova hivatala csütörtökön aznapi dátummal ellátott fényképet tett közzé a rendezőről, és azt közölte, hogy Szencov élete nincs veszélyben. A közlemény szerint az elítélt infúziós kezelést kap, valamint napi öt alkalommal 10 kanálnyit a Nutridrink tápfolyadékból.

A fotón Szencov a jelek szerint önerőből megállt a lábán. A filmrendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Magának nem kért szabadságot.

Oleh Szencov Vlagyimir Putyin Sziria Emanuel Macron
Kapcsolódó cikkek