Közélet

Angela Merkel visszavonul

A jelenlegi német kancellár 2021 után semmiféle politikai tisztséget nem vállal, még parlamenti képviselőként sem indul újra.

A mostani parlamenti ciklus, 2021 után már semmiféle politikai tisztséget nem vállal, még parlamenti képviselőként sem indul újra – jelentette be Angela Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján. A német kancellár azt is elmondta, hogy ha esetleg előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indul újra a tisztségért. Mint elmondta,

a döntést a pártelnöki tisztségtől való visszavonulásról már a nyári parlamenti szünet előtt meghozta, és csak a jövő héten akarta bejelenteni.

Közölte, hogy semmilyen módon nem szól bele utódja kiválasztásába a párt élén.

Angela Merkel német kancellár
Fotó: AFP

A kancellár fokozatos visszavonulásáról szóló bejelentés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett, de 1966 óta a leggyengébb eredményét érte el, 27 százalékot szerzett. A CDU azonban továbbra is messze a legnagyobb politikai erő Hessenben, és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel.

Megállapította, hogy a kormány veszített hitelességéből, és ezért vállalja a felelősséget. Döntésének célja, hogy a kormány az előtte álló feladatokra összpontosíthasson, pártja pedig felkészülhessen a jövőbeli sikerekre.

Kijelentette, hogy őt terheli a végső felelősség negyedik kormányának gyenge indulásáért, és változtatásokra van szükség.

Eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissunk – mondta hétfői berlini sajtóértekezletén.

Úgy vélte, hogy a párt irányításának átadásában „sokkal több a lehetőség, mint a veszély”, a célja a lépéssel az, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormányon maradva újulhasson meg.

Megerősítette, hogy a hétfői elnökségi ülésen Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette indulását a pártelnöki tisztségért.

A 64 éves Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

 

visszavonulás CDU Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek