Közélet

Csak a jövőhéttől növekedhet a Duna vízszintje

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárásának következtében folyóinkon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki, amelyek rekordokat döntöttek meg.

A 10-20 centiméteres emelkedést követően az elmúlt napokban újabb apadás volt tapasztalható a Dunán, a vízállás Nagybajcsnál is alulmúlta az LKV (legkisebb vízszint) -31 centiméteres értékét, tegnap 9 órakor -32 centimétert észleltek. Ez az érték 10 centiméterrel alacsonyabb a múlt hét elején észlelt hullámvölgynél.

Tegnap Komárom 14 centiméterrel, Esztergom 9 centiméterrel múlta a múlt heti valaha mért legalacsonyabb értékeket. A hullámvölgy alja jelenleg Nagymaros térségében tart, itt ma reggel -72 centimétert észleltek, ami 10 centiméterrel múlja alul a múlt heti legalacsonyabb értéket.

Ma hajnalban Budapestnél és Adonynál is megdőlt a múlt heti alacsony érték, a Budapest alatti szakaszokon a most következő 24 órában még újabb negatív rekordok várhatóak.

Budapestnél a vízállás 9 órakor 38 centiméter volt, amely 3 centiméterrel alacsonyabb a 2018.október 17-i új negatív rekordnál.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az elmúlt két napban lehullott számottevő mennyiségű (30-40 mm), valamint a meteorológiai előrejelzés szerint az elkövetkező napokban várható további jelentős mennyiségű (70-80 mm) csapadék hatására több egymást követő vízszintemelkedés valószínűsíthető a Dunán.

A folyó Nagybajcsnál az elmúlt 24 órában már 28 centimétert áradt.

Az újabb lassabb ütemű, de hosszabb áradás a jövő hét elejétől várható. Ezek együttes eredményeként a Duna a rendkívüli kisvízi állapotból a jövő hét folyamán várhatóan megközelítőleg középvízi állapotba lép, vízhozama a sokéves átlag körül alakul majd, ami a jelenlegi alacsony érték 3-3,5-szeresét jelenti.

Duna apadás áradás rekord vízszint
Kapcsolódó cikkek