Közélet

Még sokáig rekorder maradhat Dzsudzsák

Csaknem ötvenmilliárd forintot fizettek ki eddig azért a 37 magyar játékosért a nemzetközi futballpiacon, akik elérték a külföldi klubok ingerküszöbét. Dzsudzsák Balázst még mindig az oroszországi szerződései tartják a lista élén.

A nemzetközi átigazolási piac 37 olyan magyar labdarúgót tart számon, akinek a játékjogáért pályafutása során legalább egymillió eurót fizettek – derült ki a Transfermarkt adatbázisából. Az érintett futballisták klubváltásai együtt 149,7 millió eurós, azaz 48,6 milliárd forintos tranzakciós értéket képviseltek.

A lista élén álló Dzsudzsák Balázsért öt részletben 40,1 millió eurót sem sajnáltak, igaz, ennek több mint a 80 százaléka még hat-hét évvel ezelőttről, két orosz klubtól származik.

Az Anzsi Mahacskala 2011 nyarán 14 millió eurót utalt át érte a holland PSV Eindhovennek, fél évvel később pedig 19 millió euróért szerezte meg a Dinamo Moszkva.

Dzsudzsák annak ellenére is nagy különbséggel vezet összetettben Szalai Ádám előtt, hogy az előbbi soha nem lépett pályára

európai topligában, az utóbbi pedig kilenc éve az egyik legerősebb bajnokságban, a német Bundesligában szerepel.

Dzsudzsák Balázs
Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / AFP

Szalai eddigi hat klubváltása során 15,9 millió euró cserélt gazdát, a legtöbbet, nyolcmillió eurót, 2013-ban a Schalke fizette érte, de 2014-ben jelenlegi csapatának, a Hoffenheimnek is megért még hatmillió eurót.

 

A magyar futballisták nemzetközi piacképességéről lehangoló képet fest, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik fokán továbbra is Détári Lajost találjuk, aki az 1980-as évek második felében volt Európa-szerte jegyzett játékos. Détárit 1987-ben 1,8 millió eurónyi német márkáért szerződtette az Eintracht Frankfurt a Honvédtól, 1988-ban pedig 8,7 millió euróért lett a görög Olympiakosz labdarúgója.

Ha külön-külön vizsgáljuk az egyes átigazolási díjakat,

  • az első két hely Dzsudzsáké,
  • a harmadik Détári Lajosé,
  • a negyedik-ötödik pedig Szalai Ádámé.
  • Szalai Ádám
    Fotó: AFP

    Előremutató, hogy a hatodik pozíció a 21 éves Sallai Rolandé, akiért a Bundesligában szereplő Freiburg teremtett elő 4,5 millió eurót a ciprusi Apoel Nicosia számára.

    Muszbek Mihály sportközgazdász a Világgazdaságnak azt mondta: bár biztató Sallai helyzete, minimális esélyt lát arra, hogy belátható időn belül megelőzi Dzsudzsák Balázst. A szakember úgy látja, két út áll a magyar fiatal játékosok előtt:

  • kimehetnek 16 évesen külföldre egy osztrák, portugál, holland vagy belga klubhoz, ahol beverekedhetik magukat a felnőtt keretbe, de így legfeljebb 100-500 ezer eurót kap értük a magyar nevelőegyesületük.
  • A másik út az, hogy hazai klubjuk színeiben hívják fel magukra a figyelmet a nemzetközi kupák valamelyikében, ez esetben 22-23 évesen 1-5 millió euróért vihetik el őket.
  • A csatárok és a támadó középpályások előnyben vannak az átigazolási piacon, mert a kapusok és a hátvédek iránt szerényebb a kereslet.

    Azért nem lehet ma egyértelműen azonosítani Muszbek Mihály szerint a magyar futballisták felvevőpiacait, mert az elmúlt 15 évben Szalai Ádámon kívül senki sem követelt helyet magának fiatalon egy meghatározó európai klubban, így az új generáció tagjai közül egyelőre Szoboszlai Dominik (Salzburg) vagy Schön Szabolcs (Ajax) nagy áttörése is várat magára. A nemzetközi kupaszereplés révén pedig azért nem könnyű kitűnni, mert magyar tehetségek híján az Európa-ligában szereplő Mol Vidi FC is főként délszláv légiósaira épít.

    A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

    Dzsudzsák Balázs futball transzfer sportgazdaság
    Kapcsolódó cikkek