Közélet

Milliárdokat fizetnek ki filmgyártásra

Két év alatt több mint duplájára emelkedett a Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai támogatási kerete. A társaság nemcsak kifizet, hanem bevételt is termel.

Idén szeptemberig mintegy 3,4 milliárd forintot ítélt meg filmgyártásra a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF)

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a társaság. Ezt a pénzt összesen tizenhárom produkció között osztották el, amelyek többsége jövőre készül el. A konkrét kifizetések nagy szórást mutatnak, félmilliárd feletti és néhány tízmilliós összeget is találni a listán. A Havas Ágnes által vezetett MNF tavaly összesen 5,1 milliárd forintot fordított filmgyártásra, ebből ugyancsak tizenhárom produkciónak jutott. Két évvel korábban, 2016-ban 18 alkotás között oszlottak meg a támogatások.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A filmalapnál elmondták:

a filmgyártás közvetlen dotálása mellett számos filmszakmai tevékenységre is befogadnak pályázatokat. Egyebek mellett finanszíroznak forgatókönyv- és filmtervfejlesztéseket, filmes rendezvényeket, sőt a kész filmalkotások forgalmazását is.

Azt is kiemelték, hogy egy film létrejötte az ötlettől a megvalósulásig – legyen az hazai mozibemutató vagy éppen külföldi fesztiválpremier – jellemzően két-három éven át tartó folyamat. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a támogatási összegek éves bontása nem tükrözi a filmek létrejöttének folyamatát – írták.

A pénzt van kik között felosztani: idén októberig mintegy 200 pályázat érkezett be, tavaly egész évben csaknem 300, és 2016-ban is bőven 200 feletti jelentkezőt regisztráltak. Jó hír a magyar filmiparnak, hogy az MNF éves filmszakmai támogatási ke­rete 2016 óta megduplázódott. Akkor 3,9 milliárdot osztottak szét a pályázók között, ez idén már 8,45 milliárd forint. Tavaly valamivel ennél is magasabb összegből, 8,55 milliárd forintból finanszíroztak hazai filmeket.

A benyújtott pályázatok zömükben forgatókönyv-fejlesztésre vonatkoznak. Ugyan a filmalap nonprofit szervezetként működik, ezzel együtt bevételt is termel. Az itthon eladott mozijegyekből, illetve a nemzetközi filmjogok értékesítéséből ugyanis a piaci szereplőkkel kötött szerződések értelmében részesedése van. Ezzel kapcsolatban az MNF azt közölte, hogy a külföldi értékesítés volumene éves szinten 250 millió forint körüli.

Nem szárnyal a Napszállta

Nagy várakozás előzte meg az Oscar-díjas rendező, Nemes Jeles László második filmjét, a Napszálltát, amely csaknem 1,6 milliárd forintot kapott a filmalaptól. A hazai nézők érdeklődése egyelőre alacsony: a filmet a szeptember 27-i bemutató óta 31 ezren látták, és 39 millió forint bevételt hozott. | VG

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

filmgyártás támogatások MNF Filmalap 2018
Kapcsolódó cikkek