Közélet

Végül mégis meghajolhat az európai uniós nyomás alatt az olasz kormány

Bár az olasz kormány a hét elején még kitartott korábbi költségvetési célkitűzései mellett, Giovanni Tria tegnap kijelentette, 2019 után az államadósság mellett a hiányt is csökkentik.

Fellélegeztek tegnap a piacok a hírre, miszerint az olasz kormány mégis engedhet valamelyest az uniós nyomásnak, és 2019 után csökkenthetik a költségvetési hiányt. A tízéves olasz állampapírok hozama 14 bázisponttal visszaesett, a milánói tőzsdeindex, az FTSE MIB pedig 0,84 százalékkal emelkedett napközben. A KBC stratégája, Mathias van der Jeugt azonban arra számít, hogy a kedvező tendencia kérészéletű lesz.

Ez túlságosan kis lépés ahhoz, hogy áthidalja az EU és Olaszország közötti szakadékot. A feszültség még enyhülhet, de nem lesz tartós, ha Olaszország nem áll elő egy jobb javaslattal

– mondta a szakértő a Reutersnek. Pierre Moscovici, az gazdasági és pénzügyi biztosa „jó jelnek” tartja, hogy Róma hajlandó módosítani a hosszú távú deficitcéljain, ám azt is hozzátette, ettől függetlenül a 2019-re tervezett 2,4 százalékos hiánnyal továbbra sem tesz eleget az uniós elvárásoknak.

Giovanni Tria
Fotó: AFP

Giovanni Tria gazdasági miniszter tegnap megerősítette, hogy 2019 után csökkentik az államadósságot és a deficitet is, ám arról nem nyilatkozott, hogy milyen mértékben. Az olasz Corriere della Sera kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 2020-ban 2,2, 2021-ben pedig 2 százalék lehet a hiánycél, míg korábban a kormány 2,4 százalékos deficitet tervezett a következő három évre.

Bár mindkét miniszterelnök-jelölt – Luigi Di Maio és Matteo Salvini is – azt ígérte, hogy a kormány szerdán bemutatja a parlamentnek a részletes költségvetési tervezetet, lapzártáig azonban erre nem került sor. Sajtóinformációk szerint a délutáni költségvetési megbeszélés elhúzódott, mivel a 2019-re kitűzött 2,4 százalékos deficitcél teljesítéséhez nem találtak forrásokat. Luigi di Maio úgy nyilatkozott, hogy a kormányszakértők „ollóval a kezükben igyekeznek csökkenteni a felesleges kiadásokat”.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Olaszország Giovanni Tria
Kapcsolódó cikkek