Közélet

A filmtörténet egyik legjelentősebb darabja került elő

Egy francia gyűjteményből előkerült az az 1896-ból származó tekercs, melyen az első olyan filmrészlet látható, amelyet három kameraállásból vettek fel.

A filmtörténet egyik legjelentősebb darabja került elő Kölnben: egy 1896-ból származó tekercsen látható az első olyan filmrészlet, amelyet három kameraállásból vettek fel – közölte Hermann Rheindorf kölni filmes.

A tekercs egy francia gyűjteményből került elő.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Philipp Schulze/dpa

A 19. századi Kölnt bemutató filmjeleneteken többek között látható az akkoriban a Rajnán átvezető pontonhíd, amelyet néhány percenként nyitottak meg a hajóforgalom előtt. A most felfedezett filmrészleten egy áthaladó lapátkerekű gőzös látható.

Valamilyen okból akkoriban nem került a moziba

– mondta Rheindorf. Az ő kutatásai révén került elő a filmtekercs, amelyet aztán a francia nemzeti archívumban restauráltak.

Köln a film születésének napjaiban fontos szereppel bírt, ami főként Ludwig Stollwerck csokoládégyárosnak (1857-1922) volt köszönhető. Az ő megbízásából készültek 1896-ban az első kölni filmjelenetek. Arról is gondoskodott, hogy a film francia úttörői, a Lumiére fivérek 1896 áprilisában Kölnben tartsák első nyilvános németországi mozibemutatójukat.

Stollwerck abban reménykedett, hogy rövidfilmeket tudnak bemutatni édességautomatákban, ami révén még több csokoládét tudnak eladni.

filmtörténet régiség film Köln
Kapcsolódó cikkek