Közélet

Januártól jóval többet túlórázhatnánk

A munkaidőkeret elszámolását 3 évre, a túlórák maximális számát pedig 400-ra emelné egy kedden benyújtott kormánypárti törvényjavaslat. A szakszervezeti szövetség elfogadhatatlannak tartja a jogszabálytervezetet.

Kedd este módosító javaslatot nyújtott be a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos a munka törvénykönyvéről szóló törvényhez.

A jogszabálytervezet két legfontosabb módosítása, hogy

  • a jelenlegi legfeljebb 250 óra – kollektív szerződésben rögzítettek szerint 300 óra – helyett 400-ra vinnék fel az egy évben elrendelhető maximális túlóraszámot. Ez minden munkavállalót érintene.
  • Emellett a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra bővíti a munkaidőkeret elszámolását azoknál a munkavállalóknál, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgoznak.
  • Tehát a munkáltatóknak egy év helyett elég lenne 3 éves időszakon belül elszámolniuk azon dolgozók túlóradíjával és a szabadnapjaikkal, akik például több műszakos, vagy megszakítás nélküli munkarendben végzik tevékenységüket.

    Fotó: AFP

    A kezdeményezők indoklása szerint ez

    különösen a hosszú, akár 6-7 éves termékciklusokkal működő ágazatokban segítheti elő a kereslethez igazodó termelést, ahol a törvényben rögzített, legfeljebb 12 hónapos munkaidőkeret korlátai szűknek bizonyulnak.

    Ilyen ágazat jellemzően például az autóipar, ami a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az ipari termelés 29 százalékát adja, és mintegy 168 ezer embert foglalkoztat Magyarországon.

    A törvénytervezet a jövő év első napjától lép hatályba, amennyiben a parlament megszavazza a kormánypárti képviselők előterjesztését.

    A szakszervezet szerint elfogadhatatlan

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a munkaidőkeret három évre emelését. A szakszervezet szerint ez egyet jelentene azzal, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára, a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek. Ez a MaSzSz szerint oda vezetne, hogy

    az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék.

    Az ügyben Kordás László, a szakszervezet elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum soron kívüli összehívását kezdeményezte.

    Egyszer már elővették

    A kormánypárti oldalon már 2017 tavaszán felmerült a Munka törvénykönyvének a mostani javaslattal több ponton egyező módosítása, amely szintén a munkaidőszervezés 3 évre bővítését és a túlóraszabályok változását célozta. A másfél éve Bánki Erik által benyújtott módosítástervezet akkor is nagy felhördülést váltott ki a dolgozói szakszervezeteknél, és a módosítás végül lekerült a parlament napirendjéről.

    munka munkaidőkeret túlora munka törvénykönyve Magyar Szakszervezeti Szövetség törvénymódosítás
    Kapcsolódó cikkek