Közélet

További két kórházzal bővült az Egészséges Budapest program

Az Egészséges Budapest program (EBP) keretében két új egészségügyi intézmény került be a fejlesztésre szoruló intézetek közé – mondta Cserháti Péter, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) szakértője az IME egészségügyi szolgáltatásmenedzsmenttel foglalkozó konferenciáján.

Az egyik a Vasútegészségügyi Kht., a másik pedig a Gálfi Nonprofit Kht., amely Magyarország második legnagyobb pszichiátriai intézménye, így már huszonhat társkórházra terjed ki az EBP. Eddig a közép-magyarországi régió fejlesztési projektjei keretében 205,1 milliárd forintról született kormánydöntés. A tervezési közbeszerzési folyamatokról Cserháti Péter elmondta: elsőként jelent meg a TED-en – az közbeszerzési értesítőjében – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet C épületének tervpályázata.

Különböző uniós projektek keretében 133,4 milliárd forintot fordít az ÁEEK az egészségügy fejlesztésére a most futó fejlesztési ciklusban

– mondta Srágli Attila, az ÁEEK projektigazgatója. Ezek közül a legtöbb uniós forrást, csaknem 23 milliárd forintot az elektronikus egészségügyi ágazat fejlesztésére fordítanak. Srágli Attila példaként említette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, a lakosság e-egészségügyi kompetenciájának, valamint az ágazat informatikai infrastruktúrájának a fejlesztését.

Fotó: MTI

A portfólió tartalmazza még a kórházak energetikai fejlesztését, az alapellátáshoz, a humán erőforráshoz, a betegbiztonsághoz, valamint az orvostechnikai infrastruktúrához kapcsolódó projekteket, ezekre csaknem 60 milliárd forint értékben pályáztak az intézmények.

A 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós fejlesztéspolitikai jogszabályok első tervezetei már megjelentek. Még ha összességében kevesebb forrást szán is Magyarországnak az Európai Bizottság, jó hír, hogy az Európai Szociális Alap keretét kevésbé csökkentik. Így még az is előfordulhat, hogy az emberi erőforrással kapcsolatos fejlesztési terület az új ciklus egyik győztese lehet – tudtuk meg Vitályos Esztertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárától.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Vitályos Eszter Cserháti Péter Egészséges Budapest Program (EBP) Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)
Kapcsolódó cikkek