Magyar sör nyert bronzérmet egy rangos európai versenyen Belgiumban.
A Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-en került a dobogó harmadik fokára.
Az Élelmiszer Online beszámolója szerint hazai sör első alkalommal kapott ilyen rangos elismerést. A versenyt Mechelen történelmi sörfőzdéjében rendezték meg, nem messze a belga fővárostól, majd a genti Food Expón adták át a díjakat a nyerteseknek.
Idén már hetedik alkalommal versenyeztek a világ minden pontjáról érkező sörök, ez alkalommal 48 országból neveztek termékeikkel a gyártók. Összesen 1522 sör versenyzett nyolc kategóriában. A díjazottak között vannak világszerte ismert prémiummárkák és új, fiatal, de ígéretes, feltörekvő márkák is.
A Brussels Beer Challenge Belgium első szakmai sörversenyeként indult 2012-ben, azóta évente rendezik meg Luc De Raedemaeker és Thomas Costenoble vezetésével.
Az első megmérettetést a brüsszeli La Bourse-ban tartották. A verseny célja, hogy a söröket népszerűsítse, támogassa az iparágon belül a minőségi italokat, lehetőséget adjon a sörfőzdék bemutatkozására nemzetközi szinten és ösztönözze a sörkultúra fejlődését világszerte.
Egyes sörök ma már igazi különlegességnek számítanak, az Insider.com összegyűjtött néhány kuriózumot.
Elsőként a Toppling Goliath sörfőző italát említi, a limitált gyártás miatt igazi kincsnek számít a Kentucky Brunch Brand Stout.
Az Egyesült Államokban, Iowában található sörfőzde évente mindössze 300-400 üveggel készít a híres italból, vagyis egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Ha valaki annyira elszánt, hogy egészen Iowáig utazik emiatt, könnyen csalódhat, mert a vállalat üzletpolitikája szerint egy ember mindössze egy üveggel vásárolhat a keresett nedűből. Az igazi ínyenceknek akár ez is megérheti, hiszen a The Daily Meal nemrégiben a világ első számú sörévé választotta a Toppling Goliath termékét, így írva róla: „Az erős juhararomát egy csipetnyi csokoládé- és mogyoróíz kíséri.”
Ha valaki különlegességre vágyik, nem feltétlenül kell a tengerentúlra utaznia. A belgiumi Vleteren városában a trappista szerzetesek készítik a Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren 12 (XII) nevű italt, amely egy szénsavas sör némi gyümölcsös és barna cukros felhanggal. Ebből sem áll bőséges készlet rendelkezésre: a sixtusi apátság szerzetesei csak annyi sört készíthetnek, amennyiből el tudják tartani magukat.
Még ennél is egyedibb egy japán sör: a Sapporo sörfőzde ugyanis egyenesen űrárpából készíti a termékét. Egy kutatás-fejlesztési program keretében, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet élelmiszercélú növényeket termeszteni az űrben, a Sapporo árpamagokat küldött fel öt hónapra az űrbe, asztronautákkal, az ott kikelt növényt használták azután a Space Barley (szó szerint űrárpa) sör előállításához. A „földöntúli” ízekre vágyók csak online rendelhették meg a 2010-ben főzött sört, és mindössze 250 ember jutott hozzá ehhez az élményhez – ők egytől egyig japán állampolgárok voltak.