Közélet

Amerika váltig állítja, hogy az oroszok megsértik a nukleáris szerződést

Az Egyesült Államok fokozottan úgy látja, hogy Oroszországban nem lehet megbízni.

Az Egyesült Államok hétfőn felszólította Moszkvát annak az orosz rakétarendszernek a megsemmisítésére, amely Washington szerint „közvetlen módon” megsérti a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris fegyverek megsemmisítéséről szóló szerződés (INF) rendelkezéseit.

Washington a genfi leszerelési értekezleten emellett a nemzetközi biztonság destabilizálásával vádolta Moszkvát.

Sajnálatos módon az Egyesült Államok fokozottan úgy látja, Oroszországban nem lehet megbízni, hogy eleget tegyen fegyverzetkorlátozási kötelezettségeinek, s kényszerítő, rosszindulatú cselekedeteivel világszerte szította a feszültségeket

– jelentette ki Robert Wood, az Egyesült Államoknak a szervezethez akkreditált nagykövete. Hozzátette, Oroszországnak igazolható módon meg kell semmisítenie az összes SSC-8 rakétáját, indítóállását, illetve ehhez tartozó felszerelését, hogy újfent megfelelhessen az INF-szerződés rendelkezéseinek.

Az Egyesült Államok fokozottan úgy látja, hogy Oroszországban nem lehet megbízni
Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Robert Wood elismételte Donald Trump amerikai elnök kormányzatának tervét, hogy visszavonul a szerződésből, amennyiben Moszkva nem tartja be a szabályokat.

Wood szerint Oroszország már kipróbálta repülés közben „az illegális rakétát”, vagyis a NATO-besorolás szerint SSC-8 jelzéssel, az orosz besorolás szerint pedig Novator 9M729 jelzéssel ismert fegyverrendszert, amely a szerint könnyen mozgatható, felszerelhető atomtöltettel és csapást lehet mérni vele európai városokra.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője a NATO-külügyminiszterek december 4-i brüsszeli tanácskozásán kijelentette:

az Egyesült Államok felmondja a szerződésben foglalt kötelezettségeit, ha Oroszország 60 napon belül nem tér vissza saját kötelezettségeinek teljesítéséhez.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett.

inf Oroszország Amerika nukleáris
Kapcsolódó cikkek