Közélet

Brazíliába beköszöntött a kapitalista populizmus

Az új brazil elnök elitellenes kampányában többek között a korrupció felszámolását ígérte, de bele akar vágni a nyugdíjreformba, illetve kilátásba helyezte a privatizáció felgyorsítását is.

Jair Bolsonaro, a frissen beiktatott brazil elnök bejelentette, Brazília felszabadult a szocializmus alól, a politikus azt ígérte, harcolni fog a bűnözés és a korrupció ellen. Az új elnök szavait a szimpatizánsok kitörő örömmel fogadták: a beszédet több mint 100 ezren hallgatták meg, sokan csak Bolsonaro beiktatása miatt utaztak az ország fővárosába, Brazíliavárosba – számolt be a The Guardian.

A 63 éves nyugalmazott katonatiszt kedden feleségével, Bolsonaro Michelle-el érkezett meg a ceremóniára egy nyitott tetejű Rolls Royce-szal, mielőtt alelnökével, Hamilton Mourão nyugalmazott tábornokkal letette a hivatali esküjét a kongresszus épületében. Bolsonaro a képviselőkhöz intézett rövid beszédében megköszönte Istennek, hogy a választási kampány során túlélte az ellene megkísérelt merényletet – elnökjelöltként egy rendezvényén megszúrták –, illetve felkérte a törvényhozókat, hogy segítsenek megszabadítani Brazíliát

a korrupciótól, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől.

Jair Bolsonaro és Bolsonaro Michelle
Fotó: AFP

A beiktatáson jelen volt több politikus, köztük a portugál elnök, Marcelo Rebelo de Souza, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő is.

A magyar kormányfő sajtófőnöke közölte, hogy Orbán brazíliai munkalátogatása keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Jair Bolsonaróval. A találkozó során a felek áttekintették a két ország közötti nemzetközi, gazdasági és politikai együttműködési lehetőségeket.

A magyar miniszterelnök megerősítette Jair Bolsonaro meghívását Magyarországra, melyet a brazil elnök elfogadott.

Botrány és siker

A The Guardian tudósítója szerint a ceremónián többen is Bolsonarót ábrázoló pólóban, sapkában és zászlókkal jelentek meg, Fortalezából például mintegy 80 kerékpáros érkezett a fővárosba. „Ő az az ember, aki fel fogja ébreszteni ezt az országot” – nyilatkozta a lapnak egy nyugalmazott hadnagy, aki az új elnök tiszteletére szervezte meg a kerékpáros felvonulást. A 64 éves férfi hozzátette, most már büszkék lehetnek magukra a brazilok, amikor külföldre utaznak.

„Láttuk, hogy ez a fickó Brazília reménye” – mondta a lapnak az egyik szimpatizáns, aki 12 fős családjával utazott el a beiktatásra. Egy idősebb férfi Rióból érkezett a beiktatásra, aki azt mondta, hogy „a marxizmusból jobbra” tér át most az ország az új elnök vezetésével.

Jair Bolsonaro a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást,

a katonai diktatúra (1964-1985) bukása óta ő az első jobboldali elnök Brazíliában.

Bolsonaro korábban hét ciklust töltött a kongresszusban, tavaly októberben választották meg a korábbi pártokból kiábrándult választók.

Az elnök számos megbotránkoztató kijelentést tett politikai karrierje során, melyekkel a botránykeltés mellett sikerült szimpatizánsokat is verbuválnia maga mellé. Bolsonaro, aki a katonai diktatúrában lett tiszt, többször is védelmébe vette a baloldali ellenzékiekkel szembeni korábbi kegyetlenkedéseket. Sőt, azt is mondta, hogy

„a kínzás pártján állok, és ezt tudjátok”, vagy hogy ellenfeleit a „börtön vagy a száműzetés” várja.

Azt is mondta, hogy „Isten mindenek fölött. Nem létezik olyan, hogy szekuláris állam. Az állam keresztény és a kisebbségnek kell változnia, ha tud. A kisebbségeknek a többség álláspontjához kell igazodniuk” – ehhez hasonló kijelentéseivel, vagy az abortusz tiltásának ígéretével, a homoszexualitást bíráló mondataival a konzervatívok és a keresztények között is tudott támogatást szerezni a legnagyobb latin-amerikai országban.

Bolsonaro, a kapitalista-populista

Elitellenes, populista kampányában többek között a korrupció és a szervezett bűnözés felszámolását, a gazdaság fellendítését ígérte meg Brazíliában.

Bolsonarónak a szabad piac retorikájával azonban a gazdasági szereplőket is sikerült megnyernie: a nyugalmazott katona győzelme után a piac beárazta a hozzá kapcsolódó pozitív várakozások zömét abban bízva, hogy piacbarát reformokat vezet be.

Az elnök nyugdíjreformot, a kamatkiadások csökkentését és államháztartási reformot ígért, illetve kilátásba helyezte a privatizáció felgyorsítását.

Környezetvédelmi aktivisták attól tartanak, hogy a profit érdekében az új elnök ki fog hátrálni az amazonasi esőerdő védelme mögül. Bolsonaro korábban gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, nyilatkozataiból az is kiderült, hogy

felszámolná a védett, valamint a bennszülöttek számára fenntartott területeket és csökkentené a környezet elleni bűncselekmények visszaszorítására irányuló fellépéseket.

Ugyanakkor elnökjelöltként arra is utalt, hogy felülvizsgálhatja terveit, amelyek hatalmas felzúdulást keltettek a dél-amerikai országban.

Az új brazil elnök
Fotó: AFP

Jair Bolsonarónak nincs kellő többsége a törvényhozásban, hiszen az alkotmányos reformhoz 60 százalékos többséget kellett volna szereznie. Az elnöknek tehát stabil koalíciót kell kialakítania. Így a következő időszakban politikai téren két fejleményre kell figyelni: az egyik a kormány- a másik a koalíció alakítás.

Elemzők szerint az új elnöknek nehéz dolga lesz: Bolsonarónak el kell fogadtatnia a kongresszussal a nyugdíjrendszer átalakítását, vissza kell szorítania a növekvő államháztartási hiányt. Egy kedden megjelent közvélemény-kutatás szerint azonban a brazilok többsége pozitívan tekint az új politikai irányra: 65 százalékuk azt mondta, hogy az új kormány „jó vagy nagyszerű” lesz.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek