Közélet

Kétezerrel több bölcsődei férőhely lesz

Az idén a bölcsődék működtetésére 36,6 milliárd forint jut a központi költségvetésből, három és félszer több, mint 2010-ben.

Két évvel meghosszabbították azt a határidőt, ameddig a települési önkormányzatoknak meg kell szervezniük a bölcsődei ellátás valamely formáját. A jogszabályban eredetileg 2018 év vége szerepelt, és azon falvak önkormányzataira vonatkozott, amelyekben több mint negyven három éven aluli gyermek van, vagy öt kisgyermeknek igényelnek bölcsődei ellátást.

Az idén a bölcsődék működtetésére 36,6 milliárd forint jut a központi költségvetésből, három és félszer több, mint 2010-ben.

A 2014–2020-as fejlesztési időszakban 110 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsőde- és óvodafejlesztésre, a minibölcsődék kialakítására pedig 656,1 millió forint hazai forrás – válaszolta a minibölcsődék fejlesztésére vonatkozó kérdésre írásban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Fotó: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

Magyarországon 2018-ban 1958 bölcsődében 49 ezer férőhely volt, ezen intézmények száma kétszázzal, a férőhelyeké pedig kétezerrel bővült egy év alatt. A hazai bölcsődei ellátás átszervezése 2017-ben kezdődött, a hagyományos bölcsődék mellett pedig megjelentek a családi és a munkahelyi bölcsődék is. Korábban azonban csak azokon a településeken kellett bölcsődéről gondoskodniuk az önkormányzatoknak, ahol tízezernél többen élnek. Az új szabályozás már ennél szigorúbb.

A települési önkormányzatok 2017 óta folyamatosan eleget tesznek a bölcsődei igényekkel kapcsolatos kötelezettségüknek. Az új ellátási formák – amelyek többnyire mini- vagy családi bölcsődék – döntően fejlesztési forrásból létesülnek. Azért kellett meghosszabbítani az önkormányzatok számára a felkészülési időt, mert egy-egy projekt megvalósítása jellemzően 12–24 hónapig tart – írta Rétvári Bence.

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly őszi bejelentése szerint 4,5 milliárd forintos kerettel újabb pályázati felhívás jelent meg önkormányzati bölcsődék és minibölcsődék létesítésére. A pályázatokat 2019. március 18-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Intézményfejlesztésre felújítás esetén legalább tízmillió és legfeljebb százmillió forint igényelhető, míg új bölcsőde építésére 60 és 400 millió forint közötti támogatásra lehet pályázni.

Tavaly a bölcsődék normatív finanszírozását felváltotta a feladatalapú finanszírozás, ennek keretében a központi költségvetés bértámogatást és üzemeltetési támogatást ad az önkormányzatoknak, a bölcsődék és minibölcsődék működési kiadásainak pedig a 82 százalékát fedezi a korábbi 40 százalék után.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

 

bölcsöde felújitás Rétvári Bence
Kapcsolódó cikkek