Közélet

Még egy hónapig eltarthat, amíg megszervezik a sztrájkot

Egyelőre nem dőlt el, hogy január 19-én lesz-e a fővárosban komolyabb megmozdulás. A szakszervezetek ugyanakkor már szervezik a demonstrációkat.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke arra számít, hogy

akár 8-900 ezren is sztrájkolhatnak, ha úgy alakul.

Földiák szerint ugyanakkor minimum egy hónap, mire megszervezik a munkabeszüntetést. A kormány nem hoz létre tárgyalódelegációt, amely a szakszervezetekkel egyeztetne a követelésekről – adta hírül az ATV.

Hivatalosan kedden döntenek, hogy szervezzék-e a munkabeszüntetést. Mivel ágazatonként kell megállapodni az elégséges szolgáltatásról, idő kell a szervezésre.

„Nagyon sok olyan intézmény van, ahol inkább visszahúzódnak, tartózkodnak, féltik az állásukat, ahol nem szabad, ahol törvény tiltja a sztrájkot” – mondta. A szakszervezet elnöke szerint egy jól megszervezett munkabeszüntetésen a dolgozók negyede vehet részt.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (b2) nyilatkozik a sajtónak január 8-án az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt. Mellette Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke (b), Kiss Balázs, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés sajtókapcsolatokért felelős munkatársa és Koreczné Kazinczi Ilona, a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének elnöke
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A szakszervezetek levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a dokumentumban

a munka törvénykönyve módosításának a visszavonását, a sztrájktörvény módosítását, valamint tisztességes béreket és rugalmas nyugdíjrendszert követelnek a szakszervezetek.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor a szakszervezetek megkezdik az országos sztrájk szervezését. A Magyar Idők korábbi cikke szerint elbizonytalanodtak a szakszervezetek az országos sztrájk létjogosultságában, illetve annak időpontjában nincs még egyetértés.

sztrájk Szakszervezetek Együttműködési Fórum
Kapcsolódó cikkek