BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több gyógyászati segédeszköz is kieshet a közgyógylistáról

Januártól a konkurens gyártók nem mehetnek le a NEAK által meghatározott, a fixesítési eljárásban kialakított új árszintre, ezért ezeknek a gyártóknak a termékei automatikusan kiesnek a közgyógylistáról.

Közigazgatási egyeztetés nélkül, „bújtatott vaklicit jellegű szabályozás” jelent meg a Magyar Közlönyben január elején, ami a gyógyászati segédeszközök piacát jelentősen érintheti – mondta a Világgazdaságnak Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára.

Szerinte az úgynevezett fixesítési eljárás keretében történő szabályozás módosítását sem egészségpolitikai, sem költségvetési, sem finanszírozási, sem betegellátási szempont nem indokolja. A gyó­gyászati segédeszközöket forgalomba hozók álláspontja szerint a módosítás indokolatlanul növeli az ellátást végző szolgáltatók kereskedelmi és készletezési kockázatát, és rontja a közgyógyellátásra jogosult betegek ellátásának biztonságát és az eszközök minőségét is.

A módosított kormányrendelet alapján az árcsökkenéssel érintett gyógyászati segédeszközök kategóriájában a referenciaártól maximum 5 százalékkal alacsonyabb árig adhatnak be árcsökkentési ajánlatot az érintettek.

A fixesítési eljárást követő új referenciaár közzétételével a csoportazonos, helyettesítő termékek közgyógyellátás jogcímén nem rendelhetők, mivel azok ára meghaladja a referenciaárat. A FESZ szerint a rendelet eredményeként automatikusan kieshetnek egyes pelenkák, vércukormérő tesztcsíkok vagy más termékek is a tárgyhavi közgyógylistáról.

Fotó: VG/Kallus György

A korábbi szabályozás alapján, a fixesítési eljárás keretében, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kiértesítette az összes forgalmazót, hogy egy-egy termék esetében például nem száz forint lesz egy termékkategóriában az eszköz referenciaára, hanem ahhoz képest 5 százalékkal kevesebb, 95 forint. Erre korábban azt mondhatták a konkurens gyártók, hogy ők is 95 forintért forgalmazzák a jövőben a termékeiket azért, hogy a közgyógyellátásra jogosult ügyfeleik számára biztosítani tudják az ellátást.

Az új rendszerben január 1-jétől a konkurens gyártók nem mehetnek le a NEAK által meghatározott, a fixesítési eljárásban kialakított új árszintre, ezért ezeknek a gyártóknak a termékei automatikusan kiesnek a közgyógylistáról, mert közgyógyra csak referenciaáras vagy annál olcsóbb terméket lehet rendelni

– mondta a FESZ főtitkára lapunknak.

A FESZ 2018 végén a módosítás kapcsán levelet írt Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének. Ebben arra kérik a jogalkotót, hogy a miniszteri rendeletben pontosan határozzák meg azokat a termékköröket, melyeket az új szabályozás érinthet, valamint szeretnének választ kapni arra is, hogy mi volt a jogalkotó célja a fixesítési eljárással. A FESZ levelére egyelőre nem reagált a tárca. Lapunk is megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.