Közélet

A pénzből húsz hónapra biztosított a praxisközösségek működése

A közép-magyarországi régióban hat praxisközösség nyert 100–150 millió forint közötti támogatást.

Zuglóban már egy hónapja működik az a praxisközösség, amely 110 millió forint támogatást nyert 2020-ig a 2017 őszén kiírt praxispályázaton. A program az Európai Szociális Alap és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósul meg. A projektben összesen 6,1 milliárd forint állt rendelkezésre, ez 45-50 praxisközösség megalakulásához elegendő.

Az elnyert 110 millió forintból plusz harminc ember munkáját tudjuk húsz hónapon keresztül finanszírozni, a személyi jellegű juttatások a pályázati forrás 75 százalékát teszik ki

– mondta a Világgazdaságnak Kismarczi Gergely háziorvos, a zuglói projekt szakmai vezetője.


Forrás: MTI / Balázs Attila

A XIV. kerületi közösség tagjai között nyolc háziorvos – hat felnőtt- és két gyermekorvos –, asszisz­tensek, négy védőnő, dietetikus, gyógytornász, egészségpszichológus, népegészség­ügyi koordinátor, valamint egész­­ségfelelősök vannak. A praxisközösség az alapellátás szintjén ingyen nyújt többletszolgáltatást Kismarczi Gergely szerint, ráadásul úgy, hogy a betegeknek nem kell akár két-három hónapot is várniuk egy-egy vizsgálatra a szakrendelőkben.

Abban bízunk, hogy 2020 után egészségpolitikai prioritást élveznek a praxisközösségek, és a finanszírozásuk ezután is biztosítva lesz

– tette hozzá. A közép-magyarországi régióban hat praxisközösség nyert 100–150 millió forint közötti támogatást, a fővárosban többek között Újbudán is. A XI. kerületi csapat 150 millió forint támogatást kapott, a működést januárban elkezdték, de a szűrővizsgálatok májusban kezdődtek – mondta a Világgazdaságnak Domján Péter, az újbudai praxisközösség projektmenedzsere. A vissza nem térítendő támogatás a kiírás szerint a lakosság számától is függ.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

praxisközösség pályázat
Kapcsolódó cikkek