Közélet

Degresszív a gyermekorvosok finanszírozása

Az utóbbi négy-öt évben 120 gyermekorvosi praxis szűnt meg úgy, hogy nincs utánpótlás, a következő négy évben csaknem 250 házi gyermekorvosi praxisban nem lesz, aki ellássa a gyerekeket.

A következő négy évben csaknem 250 házi gyermekorvosi praxisban nem lesz, aki ellássa a gyerekeket, ezért jó lenne, ha az egészségpolitika egyértelművé tenné, hogy fenn akarják-e tartani az alapellátás keretein belül a házi gyermekorvosi ellátást – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Hangsúlyozta: mindenképpen azt az álláspontot képviseli a HGYE, hogy 18 éves korig a gyerekeket házi gyermekorvosok lássák el.

Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

Kiemelte, hogy pénteken találkozott Csányi Endre Péterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkárával, aki nyitott volt az egyesület által felvetett problémák megvitatására.

Az utóbbi négy-öt évben 120 gyermekorvosi praxis szűnt meg úgy, hogy nincs utánpótlás, a 18 év alatti populációt összesen 1400 házi gyermekorvosi praxisban látják el – mondta az elnök. Egy praxisra legalább 1000-1300 gyermek jut, a rendelőkben az új generáció híján az orvosok idősödése a legnagyobb probléma.

A nem megfelelő utánpótlás miatt a HGYE becslései szerint a folytatásban is évente várhatóan hatvan praxis szűnhet meg. Megoldásként Póta György felvázolta a praxisok finanszírozásának megemelését, mivel egy átlagos praxis mindössze 1,5 millió forinthoz jut havonta, ebből azonban az orvos adót, rezsiköltséget és az asszisztens bérét is fizeti, így végül nettó 300-400 ezer forintnál több fizetést nem képes saját magának kigazdálkodni.

A finanszírozási rendeleten 1992 óta nem változtattak, ekkor kezdtek el a háziorvosi praxisok kialakulni Magyarországon.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

HGYE Házi Gyeremekorvosok Egyesülete Póta György
Kapcsolódó cikkek