Közélet

Fellélegezhet Budapest, hatástalanították a bombákat

Sikeresen kiemelték a Dunából és hatástalanították a tűzszerészek a budafoki gázlónál talált két második világháborús bombát.

Sikeresen kiemelték a Dunából és hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei a budafoki gázlónál talált két darab második világháborús, egyenként egytonnás amerikai bombát – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

A gyújtószerkezeteket kiszerelték, a robbanótesteket pedig elszállítják. A környéken elrendelt kiürítést és rendőrségi zárást 16:20 órakor feloldották, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba,

a 6-os számú főúton, a Nagytétényi úton és a MÁV érintett vasútvonalán is újraindulhat a közlekedés.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szombat kora délutánra kiemelték és sikeresen hatástalanították azt a két amerikai bombát, amiket a Duna budafoki szakaszán még 2018. októberében találtak.

A művelet ideje alatt a rendőrség 1 kilométeres sugarú körben kiürítést és zárást rendelt el, az érintettek számára négy közeli befogadó helyet nyitottak meg.

A kiemelésre a Duna alacsony vízállása miatt korábban nem volt lehetőség. A kiürítésre és a műveletre Budapest Főváros Védelmi Bizottsága koordinációja mellett készült fel a honvédség és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, Budafok-Tétény Önkormányzata és a számos közüzemi szolgáltató.

Duna budafok bomba
Kapcsolódó cikkek