Közélet

Köröket ver ránk Románia

Négyből egy uniós állampolgár egyáltalán nem fordít időt a testmozgásra. Magyarország a harmadik legpasszívabb uniós nemzet, a románoknál szinte mindenki mozog.

Az 16 év feletti lakosságának 28 százaléka egyáltalán nem fordított időt testmozgásra a szabadidejében 2017-ben. Az uniós polgárok nagyobb része valamilyen formában végzett sport-, fitnesz- vagy aktív szabadidős tevékenységet munkaidején kívül – derül ki az Eurostat adataiból.

Egy átlagos héten az európai polgároknak alig valamivel több mint negyede (27 százalék) mozgott legfeljebb 3 órát, 17 százalékuk 3-5 órát fordított testedzésre, és szintén csupán valamivel több mint negyedük áldozott erre legalább öt órát az idejéből.

Fotó: AFP

Az uniós tagállamok túlnyomó többségében a lakosság legalább fele végzett rendszeres testmozgást, átlagosan pedig az Európai Unióban élők 72 százaléka foglalta el magát rendszeresen valamilyen fizikailag aktív tevékenységgel a munkaidején túl.

Az európai átlagnál nagyobb arányban tíz országban fordítanak időt testük edzésére, 13 országban viszont ennél kisebb mértékben sportolnak. A spanyolok, a lengyelek és a luxemburgiak az uniós átlaghoz igazodnak az aktív kikapcsolódás tekintetében. (Észtország, Litvánia, Szlovákia és az Egyesült Királyság adatait az Eurostat nem találta elég megbízhatónak, így ezek az országok nem szerepelnek a rangsorban.)

Mennyi időt fordítanak testmozgásra az európaiak? (Munkaidőn kívüli fizikai aktivitással töltött órák száma hetente, 2017)
Fotó: Eurostat

Európa legfittebb országa – szigorúan az Eurostat szabadidős mozgást vizsgáló adatai szerint – Románia, itt lényegében mindenki (96 százalék) részt vesz valamilyen aktív fizikai tevékenységben a munkaidején kívül is. A románok mellett a dánok és a hollandok tartoznak a legaktívabb testgyakorlók közé, de Németországban, Finnországban, Svédországban és Szlovéniában is igen bevettnek számít a munkaidőn kívüli testedzés.

Ezzel szemben két olyan ország is van, ahol a többség egyáltalán nem szán időt a testmozgásra. Európa leglustább nemzete ez alapján Horvátország, itt háromból csupán egy ember sportol heti rendszerességgel. A második legpasszívabb Portugália, ahol mindössze 45 százalék aktivizálja magát a munkáján kívül.

A munkaidőn kívül heti rendszerességgel testmozgást végzők aránya az EU-s országokban, 2018
Fotó: Eurostat

A testmozgás tekintetében sajnos mi magyarok sem állunk jól, honfitársaink fele ugyanis egyáltalán nem mozog heti rendszerességgel szabadidejében, ezzel pedig Ciprussal holtversenyben a harmadik legpasszívabb uniós nemzet vagyunk.

A hazai lakosság ötöde fordít legfeljebb heti három órát a testedzésre, tízből egyen mozognak 3-5 órát,18 százalékuk pedig több mint öt órát tölt testmozgással egy átlagos héten.

testmozgás Eurostat Európai Unió sportolás
Kapcsolódó cikkek