Közélet

Eltűnhet a kézzelfogható jogosítvány

A gyászbejelentés és a házasságkötés adminisztrációja is csökkenhet, az e-személyi pedig elektronikus pénztárcaként is szolgálhat a jövőben a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

Több eljárásban is elektronikus alapokra helyezné az ügyintézést a kormány – szúrta ki a mfor.hu a szerdán megjelent Magyar Közlönyben. A kormányhatározat szerint többek között a vezetői engedélyek, a házasságkötést, illetve az elhalálozást követő ügyintézés során sem kellene papíralapú dokumentációval foglalkozni.

Fotó: MTI/Varga György

A kormányhatározat szerint a belügyminiszternek kell kidolgoznia – más miniszterek bevonásával – az alábbi koncepciót:

  • a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, ennek keretében térjen ki annak vizsgálatára, hogy vezetői engedély fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása,
  • az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása vonatkozásában,
  • a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása vonatkozásában.
  • A határozat részeként az elektronikus személyazonosító igazolvány funkcióinak továbbfejlesztéséről is rendelkezett a kormány, így az e-személyi elektronikus pénztárcaként is szolgálhat hamarosan a kormány tervei szerint.

    azonnali fizetés e-személyi jogosítvány elektronikus ügyintézés
    Kapcsolódó cikkek