Közélet

Hernádi Zsolt lett a Corvinus alapítványának elnöke

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak.

A fenntartói jogköröket gyakorló tárcavezető bemutatta az alapítvány vezető testületének leendő tagjait.

A kuratórium elnökének Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérte fel,

a testület további tagjai Csák János üzletember, címzetes egyetem tanár, Lánczi András, a Corvinus rektora, Martonyi János jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter és Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója.

A felügyelőbizottság tagjai

 • Bártfai Béla jogász, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója,
 • Chikán Attila, az egyetem professor emeritusa, volt rektora, egykori gazdasági miniszter
 • és Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere lesznek.
 • Az alapítvány vagyonellenőre Bogdán Tibor ügyvéd – ismertette a miniszter, aki szerint a kuratórium kiváló munkát fog végezni.

  A Budapesti Corvinus Egyetem
  Fotó: Jászai Csaba

  Palkovics László – utalva az átalakítás folyamatára – felidézte, hogy a Corvinus kikerül az állami fenntartásból és idén július 1-jétől alapítványi fenntartásba kerül át. Az új modellhez az állam biztosítja azokat eszközöket, amelyek az intézmény finanszírozáshoz szükségesek. A miniszter megjegyezte: ezzel olyan területre merészkednek, aminek eddig nem voltak hagyományai Magyarországon. Megerősítette: az a cél, hogy a felsőoktatási intézmény a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé kerüljön be.

  Ha jól sikerül a modellváltás, azt más egyetemeknél is szeretnék megvalósítani a jövőben

  – jelezte Palkovics László.

  Lánczi András rektor arról beszélt, szeretnék, ha egy új fejlődési szakaszba lépne az egyetem. Azon dolgoznak, hogyan csináljanak egy még jobb felsőoktatási intézményt a Corvinusból. A modellváltást a rektor lehetőségnek nevezte, és azt mondta, azért kell változtatni, mert egyébként lemaradnának. „A legjobb hallgatókat itthon kell tartani, és ehhez olyan egyetemek kellenek, amelyek a feltételeket biztosítani tudják” – hangsúlyozta.

  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója
  Fotó: MTI/Mónus Márton

  Hernádi Zsolt, a kuratórium elnöke kiemelte: egy kisebb csoda tanúi lehetnek, a gazdasági képzés „fellegvárát” átadta az állam, hogy alakítsák át egy még versenyképesebb intézménnyé.

  Kiváló egyetem, kiváló lehetőségekkel – értékelt, hozzátéve:

  ezentúl a kuratóriumnak kell biztosítania a kiszámítható és fenntartható fejlődését az egyetemnek. Ezt ugyan az állam is biztosította, de óriási kockázatok voltak – mondta a Mol elnök-vezérigazgatója.

  Most az egyetem egy teljesen új pályára áll a versenyképesség, a kiválóság és a tehetséggondozás jegyében – ígérte Hernádi Zsolt, hangsúlyozva: biztos benne, hogy egy sikertörténet első lépését tették meg.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek