Közélet

Terrorellenes törvényt fogadott el Ausztrália

Az ausztrál parlament csütörtökön új terrorellenes törvényt fogadott el, amely jelentős pénzbírságot és börtönbüntetést helyez kilátásba az internetes közösségimédia-vállalatoknak és azok vezetőinek, ha nem távolítják el „kellő gyorsasággal” felületükről az erőszakos tartalmakat.

A Facebookhoz, Twitterhez és YouTube-hoz hasonló oldalak éves globális bevételeik 10 százalékát kockáztatják, ha nem törlik időben a gyilkosságokról, kínzásokról vagy nemi erőszakról készült fotókat és videofelvételeket, vezérigazgatóikat pedig akár három évre is bebörtönözhetik.

A cégek egyúttal kötelesek lesznek értesíteni az ausztrál rendőrséget, ha felületeiket erőszakos tettek közvetítésére használják. Az ausztrál törvény a maga nemében első a világon.

Az új jogszabályt a március közepén elkövetett christchurchi mészárlásra válaszul hozták, amelyben egy ausztrál szélsőséges 50 emberrel végzett az új-zélandi település két mecsetjében. A fegyveres elkövető élőben közvetítette támadását a Facebookon, s az oldal üzemeltetői csak egy óra múlva törölték a felvételt, amelyet addigra széles körben megosztottak.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a Facebook késlekedését.

Fontos, hogy teljesen egyértelművé tegyük a közösségimédia-vállalatok számára: azt várjuk, hogy változtassanak hozzáállásukon

– magyarázta Mitch Fifield távközlési és kulturális miniszter.

Fotó: AFP

A Google egyik szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy zéró toleranciát hirdettek a felületeiken megjelenő terrorista tartalmakkal szemben, és új technológiákat fejlesztenek ki az efféle tartalmak beazonosítása és eltávolítása érdekében.

A Facebook a múlt héten jelezte:

fontolgatja, hogy korlátozza a hozzáférést élővideó-szolgáltatásához annak alapján, hogy a felhasználó korábban megsértette-e a közösségi irányelveket.

Bírálók szerint az ausztrál kormány elkapkodott, átgondolatlan döntést hozott az ügyben, amelyet nem előzött meg megfelelő mélységű szakmai konzultáció.

A tragikus eseményekre reflexszerűen hozott törvények nem feltétlenül jó törvények, és számos szándékolatlan következménnyel járhatnak

– hívta fel a figyelmet Arthur Moses, az ausztrál jogász szakmát összefogó Ausztrál Jogi Tanács a vezetője. Kifejtette, hogy a törvény a média cenzúrájához vezethet és a közösségi médiacégek perektől való félelme miatt megakadályozhatja, hogy bejelentők a közösségi médiában tárjanak fel erőszakos vagy jogsértő cselekményeket. A cégeket sújtó büntetések pedig kedvezőtlen hatással lesznek a jogbiztonságra – érvelt.

Ausztrália törvény közösségi média terror
Kapcsolódó cikkek