Közélet

Valami bűzlik Manchesterben

Pogba madridi vágyai és a klubon belüli bérfeszültségek ismét rossz irányba vitték a Unitedet, melynek élén Solskjaer árral szemben evez. Ám ezúttal nem lesz könnyű eltávolítani a menedzsert.

Miután a Manchester United vezetősége hosszú szenvedés után megvált a klubot szakadékba vezető José Mourinhótól, és kinevezte új, ideiglenes menedzsernek Ole Gunnar Solskjaert, rég nem látott magasságokba emelkedett a csapat. Az egykori Man United csatár vezette gárda ontotta a gólokat – pont ez hiányzott a Mourinho-éra alatt –, és december közepétől február közepéig szinte legyőzhetetlennek tűnt. A csapat kicserélődött, a játékosok újra mosolyogtak, lelkesedésük rendkívül szembetűnő volt az elmúlt hónapok produkciója után, és olyan játékosok kaptak szárnyra, akik Mourinho önkényuralma alatt bőven szinten alul teljesítettek. Ráadásul a portugál néhány spílerét szemérmetlenül megalázta az egész világ előtt, sőt, szó szerint kitagadta őket.

Pogba lehet a kukac az almában

A francia középpályás 2016 augusztusában csatlakozott a vörös ördögökhöz. Ed Woodward, a klub ügyvezető igazgatója nem átallott kifizetni érte 105 millió eurót, ráadásul azok után, hogy 2012-ben az akkor még Sir Alex Ferguson által menedzselt klub ingyen adta a fiatal franciát a Juventusnak.

Sir Alex már akkor megmondta, hogy nem hajlandó egy olyan játékost alkalmazni, akinek az ügynöke a híres vagy inkább hírhedt Mino Raiola.

Az üzletemberről ugyanis köztudomású, hogy irreális összegeket sem szégyell lehúzni a kluboktól, ahova ügyfeleit beajánlja. Az ügynök pörgeti is az üzletet rendesen, már 628,9 millió dollár értékben birtokol játékosokat, amellyel a harmadik leggazdagabb PL-ügynöknek számít.

Mino Raiola és Paul Pogba, a francia játékos még a Juventus színeiben
Fotó: juvefc.com

Pogba érkezését meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták a manchesteri hívek, a klubnál ugyanis sosem volt divat ekkora pénzeket kifizetni egyetlen játékosért. A Sir Alex távozása utáni keserű évek után Pogbától megváltást várt a vezetőség – a közönség továbbra is kicsit szkeptikus volt –,

de lássuk be, ez nem igazán sikerült. Legalábbis nem annyira, mint amennyire egy 100 millió euró feletti játékostól várná az ember.

Solskjaer érkezése után viszont egy pillanat alatt látványosan megváltozott Pogba hozzáállása, s ez a játékán is érződött. Bár a bajnokságban már 13 találatnál jár – ebből 9 büntetőből született –, a szurkolók nem tudnak hanyatt esni a teljesítménytől.

Négy mezőnygól ugyanis édeskevés egy méregdrága, vezérnek szánt játékostól.

Látványos udvarlás a Real Madridnak

Az új éra legnagyobb szárnyalása közepette vonultak el a játékosok a válogatott szünetre, ahol szinte valamennyi MU-játékos kiválóan teljesített. Pogba azonban csillogó szemekkel nyilatkozott azzal kapcsolatban a francia válogatott edzőtáborában, hogy mennyire örül Zidane újbóli szerepvállalásának a Real Madridnál, és a jövőben boldogan csatlakozna a királyi gárdához.

A hírek szerint Solskjaer szó szerint sokkot kapott, amikor meglátta a tévében a Real Madridba vágyó franciát erről nyilatkozni.

Paul Pogba
Fotó: AFP

A norvég menedzser azonnal négyszemközti beszélgetésre hívta a középpályást, de hogy a zárt ajtók mögött mi történt, azt pontosan nem tudni. Az mindenesetre kétségtelen, hogy Pogba azóta vérlázító teljesítményt mutat. A franciának pontosan ugyan olyan a testbeszéde, mint Mourinho utolsó napjai alatt voltak: sértett, flegma, a pályán ismét csak lézeng, s láthatóan nem szakad meg a győzelemért.

Az Everton elleni 4-0-ás blama után Pogba próbálta menteni a menthetőt, beszélt a klubcímer, valamint a szurkolók tiszteletének fontosságáról, ám mindez csak üres frázisnak tűnt. Roy Keane, a '99-ben triplázó United egykori csapatkapitánya is megszólalt Pogbával kapcsolatban:

egy szavát sem hiszem el, még azt sem, hogy ő elhiszi, amit mond. Beszélt itt a jó csapatról, a csapattársak felelősségéről. Akkor leszel jó csapattárs, ha visszajössz védekezni, amikor nincs nálad a labda.

https://www.youtube.com/watch?v=N2EYDHYw2cQ

Mindezek után a Sky Sports a City elleni vereség másnap reggelén megírta, hogy Paul Pogba már bejelentette a klubnál, hogy távozni kíván, s a társakkal is megosztotta ezen gondolatait. Francia hírforrások megerősítették a hírt – azzal kiegészítve –, hogy a klub sem marasztalja nagyon. A Sky és a francia sajtó egyaránt úgy értesült, hogy a franciáért jelentkezni fog a Real Madrid.

A pletykák mögött lehet némi igazság, ugyanis már a múlt héten intenzíven cikkeztek a középpályás madridi románcával kapcsolatban.

A hírek szerint a Manchester United már be is árazta Pogbát, 130 millió euróért viheti a Madrid – vagy, aki akarja.

A 130 milliós piaci érték egy kicsit azért túlzásnak tűnik, főleg annak fényében, hogy már a Transfermarkt is csak 90 millióra taksálja a játékost. Ennek tudatában különösen érdekes, hogy a nemrég még az iskolapadot koptató Marcus Rashford becsült ára is már 80 millió eurónál jár.

Nem a pincéből jön a bűz

Ahogy Gary Neville, a korábbi manchesteri védő fogalmazott: valami rohad a Manchester Unitednél, s a szag nem biztos, hogy alulról érkezik, inkább a felsőbb szinteken kéne szétnézni. Neville egyértelműen arra célzott, hogy nem kizárólag az elszállt játékosok okozzák a fő problémát.

A Sanchez-szerződés

A szakértők szerint a probléma egyértelműen Alexis Sanchez szerződtetésénél kezdődött. Az Arsenaltól érkező chilei játékosnak nem is a vételára volt az extrém (34 millió euró), hanem a szerződésbe foglalt heti fizetés. A középpályás ugyanis heti 350 ezer fontért (bónuszokkal együtt 500 ezerért) volt hajlandó aláríni, amivel jóval túlszárnyalja „kollégái” fizetését. Sanchez leigazolása óriási baki volt, szinte semmit nem tett hozzá a csapat játékához az elmúlt 15 hónapban. Jól jelzi ezt, hogy az igazolása napján 70 millió euróra becsülte őt a Transfermarkt, a mai napon pedig már csak 45 milliót adnának érte.

Sanchez fizetése az egy év alatt megkapott összegtől a másodperc alatt megkeresett összegig fontban
Fotó: goal.com

Ennek ellenére kapja a heti 500 ezer fontot, sőt, a szerződés értelmében

Sanchez minden egyes pályára lépésért további 75 ezer fontot kap.

Ebbe belegondolva borzasztóan extrém adat, hogy a City elleni városi rangadón 10 percet a pályán töltő chilei mindössze egyetlen egyszer ért labdába, s ezért a teljesítményért 75 ezer font ütötte a markát.

Éppen emiatt alakult ki kisebb palotaforradalom az öltözőn belül, a hírek szerint ugyanis többen – akiről konkrétan tudunk, az De Gea, Herrera és Rashford – kijelentették, hogy nem hajlandók újabb kontraktust aláírni, amíg a béreket nem rendezik, és nem lesznek teljesítményarányosan kialakítva az új szerződések.

Sanchez 10 percért is 75 ezer fontot kapott
Fotó: AFP

A jelek szerint tehát óriási bérfeszültség alakult ki a United öltözőjében. A problémát mindenképp meg kell oldani, mert az, hogy De Gea eddig nem igazolt el, csak a jó szívének köszönhető, Rashfordot állítólag óriási erőkkel ostromolja a Barcelona, Herreráról pedig úgy hírlik, centikre van a PSG-től.

A Manchester United játékosok fizetése

életkor

fizetés

szerződés lejárta

Alexis Sanchez

29

£350,000

2022

Paul Pogba

25

£290,000

2021

Romelu Lukaku

25

£200,000

2022

David de Gea

26

£200,000

2019

Namanja Matic

30

£120,000

2020

Chris Smalling

28

£80,000

2019

Ander Herrera

28

£75,000

2019

Macus Rashford

20

£45,000

2020

Scott McTominay

21

£25,000

2021

Ki lesz a sportigazgató?

A sportág szakértői régóta szajkózzák, hogy a körülbelül 4 milliárd dollárt érő klubnál muszáj lenne létrehozni egy új pozíciót, a sportigazgatóét. A szakmailag egykor sikeres klub ugyanis jól működő kereskedelmi vállalkozássá alakult át, s bár a piaci eredmények kitűnőek, a szurkolókat ez a legkevésbé sem érdekli.

Mivel az ügyvezető Ed Woodward láthatóan nem ért a szakmához, muszáj lesz a klubhoz hozni egy olyan szakembert, aki tökéletesen tisztában van sportszakmailag a világ futballelitjének jelenlegi állásával. Magyarul tudja, hogy a csapatnál melyek a hiányposztok, kit érdemes, illetve nem érdemes megvenni, mennyi a valós értéke egy kiszemelt játékosnak, hosszú távon kibe érdemes fektetni.

A hírek szerint

az egykori manchesteri kapus, Edwin van der Sar az első számú kiszemelt, aki éppen az Ajaxnál tölti be az ügyvezetői pozíciót.

Az idén igencsak jól muzsikáló holland együttes vezetője minden szempontból alkalmas lenne a posztra, ugyanis ismeri a „United way”-filozófiát, és – ahogyan azt a mellékelt ábra mutatja – az Ajaxnál is lenyűgöző munkát végzett e téren.

Edwin van der Sar kiváló munkát végzett az Ajaxnál
Fotó: AFP

A másik jelölt – illetve önjelölt – az a Mike Phelan, aki jelenleg Solskjaer stábjában végez másodedzői munkát. Nem titkolt, hogy Phelan saját magát ajánlotta az új pozícióra. Az 56 éves segédedző az ausztrál Central Coast Mariners sportigazgatója, és elmondása szerint nagyon szereti szerepkörét, ezért érzi úgy, hogy Manchesterben is jól tudna működni sportigazgatóként.

Lesz még újra vörös Manchester?

A jelenlegi állás szerint bőven van mit elgereblyézni a United háza táján. Ahogy az angol lapok, s az egykori vörös ördögök – úgy mint Keane vagy Neville – látják, Solskjaerral nem lesz olyan könnyű elbánni, mint korábban Moyes-szal, Van Gaallal, vagy Mourinhóval.

A norvég ugyanis a szurkolók feltétel nélküli támogatását élvezi, s a játékosoknak sincs már mire fogni a gyenge teljesítményt.

Ha Pogba (plusz néhány további renitens) kikerül a képből, a vezetőség rendezi az aránytalan és egyenlőtlen szerződéseket, valamint sikerül egy klubhoz érzelmileg kötődő sportigazgatót kinevezni, talán újra fényes napok várhatnak Manchester vörös felére.

bérfeszültség Ole Gunnar Solskjaer Alexis Sanchez Paul Pogba Manchester United
Kapcsolódó cikkek