Közélet

Egyre gazdagabbak az Angliában sürgölődő ügynökök

A Premier League-ben érdekelt legtehetősebb menedzser Jorge Mendes, akihez egymilliárd dollár értékben tartoznak játékosok világszerte.

Rekordszintre emelkedtek az ügynöki jutalékok 2018. február 1. és 2019. január 31. között a Premier League-ben. Az Angol Labdarúgó-szövetség, az FA legfrissebb adatai szerint ugyanis

a húsz klub 260 millió fontot (mintegy 97,5 milliárd forintot) fizetett a játékosok átigazolásánál közreműködő menedzsereknek, 49 millióval többet, mint egy évvel korábban.

A legtöbbet – 43,7 millió fontot – az előzőhöz hasonlóan ebben az időszakban is a Liverpool költötte ügynöki tevékenységre, miután megszerezte többek közt Alisson Beckert, Naby Keitát és Xherdan Shaqirit is. A Chelsea 26,8 millió, a Manchester City 24 millió fontot fizetett, a legkevesebbet – 2,8 milliót – pedig a Cardiff City költötte erre a célra. A Tottenham Hotspur a legutóbbi két átigazolási időszakban nem szerződtetett új játékost, ennek ellenére 11 millió fontot fizetett az ügynököknek. Viszonyításképp: a másodosztály, a Championship klubjai együttesen fordítottak 50 millió fontot ügynöki díjakra.

Fotó: AFP

A Premier League-ben érdekelt legtehetősebb menedzser Jorge Mendes, akihez egymilliárd dollár értékben tartoznak játékosok világszerte.

Mendes neve leginkább Cristiano Ronaldo révén lehet ismerős, ám az angol bajnokságban szinte a fél Wolverhampton az ő „felségterülete”, emellett az Evertonnál és a Leicester Citynél is van ügyfele.

A második helyezett Jonathan Barnett, akinek igen sok minőségi PL-játékos tartozik az „istállójához”, így például a Manchester Unitedből Jesse Lingard és Luke Shaw, a Tottenham Hotspurt erősítő Kieran Trippier vagy a 2018-as oroszországi vb-hős Jordan Pickford (Everton). A Barnett nevéhez köthető Stellar Group ügyfélköre 795,6 millió dollárt ér, a rangsorban pedig Mino Raiola követi. Az utóbbi szakember legismertebb kliense Angliában egyértelműen a manchesteri Paul Pogba, de az Aresnalnál Henrikh Mkhitaryan is nagy névnek számít. Raiola összesen 628,9 millió dollár értékben birtokol játékosokat.

Már egy évvel ezelőtt is szorgalmazták a Premier League-beli egyesületek a menedzseri jutalékok csökkentését:

szeretnék megszüntetni azt a rendszert, hogy az ügynökök a vásárló klubtól és a játékosoktól is jelentős összeget kapjanak.

Szeptemberben a nemzetközi szövetség elöljárói is kijelentették, hogy javaslatokat kívánnak tenni az átigazolási rendszer, a kölcsönadások és a menedzseri költségek megreformálására.

Ők mennek a Wembley-be

Az elmúlt hét végén eldőlt, hogy az angol labdarúgó FA-kupa döntőjében a Manchester City és a Watford csap össze május 18-án, a londoni Wembley-ben. A Watford a vasárnapi elődöntőben úgy győzte le hosszabbításban 3-2-re

a Wolverhampton Wandererst, hogy a rendes játékidő ráadásának a negyedik percében egyenlített. Ezt megelőzően szombaton a Manchester City 1-0-ra verte a Brightont. | vg

 

Mino Raiola játékosügynökök Jorge Mendes Premier League
Kapcsolódó cikkek